游學修和蕭若元有過這樣的網上對話

497 回覆
510 Like 51 Dislike
因為新一代演藝人員垃撚圾
香港依家極其量只會出到本土紅星

當年香港 係亞洲四小龍
係發展中地區既亞洲人心目中會有所嚮往
所以先做到文化輸出

但係當年輸出完根本都冇繼續keep住個勢
回歸後文化輸出一直慢慢減少
依家要再做同重新開始冇分別
後生一輩仲唔想靠TVB
which好多海外華人睇

依家香港咩環境大家都知啦
可能仲係一線城市
但係地位早就唔係當年咁神枱級
又邊有人會理佢我地既文化
軟實力根本已不復當年
又點會搞得出紅遍亞洲既天王巨星

香港本來大有機會
但係老一輩香港人
不斷矮化自己 唔肯帶頭
最後咪冇得再帶頭
你聽下蕭生節目講電影,唔好淨睇節錄。
佢係話個環境令到電影創作同受歡迎程度唔可能比上97前。
國產007翻拍2021版,會唔會比國安法拉?
大陸拍劇想想都唔比拍,點創作?
投資金主要睇大陸市場有無錢賺,唔岩大陸上映,邊個出錢拍?
小品制作都有機會囉獎,但唔會紅到天王巨星出黎。
大製作就好難 只可以拍吓文藝小品 𠵱家創作空間都無埋 係難搞
支持蕭生
班友唔鐘意聽事實
一聽到自己係零 就著曬火
仲要本身都多合拍片target大陸個市場
呢啲題材唔好話過唔過到大陸政府,投資者都唔會肯比你拍
香港電影老細們除咗賣屎忽俾支那人之外仲有咩出路?
靠本土支持真係得?

我就已經課咗六舊俾杜汶澤,希望佢壇嘢成功
不過真係唔睇好
蕭:唔啱聽嘅說話想唔想聽?
游/連登仔:屌你老母係咪睇死我地 係咪唔信香港人
前面講得啱,但係點解無端端變咗「香港本來大有機會
但係老一輩香港人.......」
根本時勢變咗,唔輪到你帶頭。

而家好容易乜嘢都一句推落老一輩身上。
真心以前90年化香港流行文化係東南亞首屈一指
星馬幾多人講廣東話仲聽緊beyond譚伯哥哥
日韓台支都爭住請香港明星
有人真心覺得去得返以前個光輝?
講緊九十尾二千年頭
香港仲有影響力
但係就慢個交晒比人
到左依家 就真係時勢問題
想做都冇得做啦
好多人忽略左實力呢樣野
燒山係真係有墨水 編劇寫到好多古裝片
你睇而家既人寫到咩劇本
唔好下下拎創作自由黎做藉口啦
你以為影響力係你交俾人?人地韓國以一國之力去推動演㙯你點抵抗?
真呀 以前beyond我當係而家嘅bts
你睇香港有邊個上到呢個level
唔係我想睇死你 有啲嘢做唔到就係做唔到
睇佢地對話
燒山係講行業
游學修係講緊自己

講行業沒落 游生就覺得人睇死佢唔成功
都唔對題
九十尾二千年頭 浸韓風仲係初起階段
你自己唔再努力去發展 唔試下lead住
咪姐係交晒比人囉
係香港住左咁耐 你都唔明咩
唔力爭上游 就會只會下流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞