游學修和蕭若元有過這樣的網上對話

497 回覆
510 Like 51 Dislike
燒山同你講你好有潛力,唔係應該仲驚咩?
識搞既一定眾籌
無本生利
接受唔到人地講真話,又搵唔到位駁,唯有鬧人老屎忽
以前全東南亞都睇香港(日本)嘢,計埋就好大
明既自然會明,燒山出盡奶力幫緊你都唔知
普遍既人唔當youtube 片係電影
你話youtube 片殺出血路係okay 既
可唔可以講解下
咁就唔係香港市場大啦
不如話其他市場崛起咗
合拍片又削弱咗港產片原創性同競爭力先搞到咁
https://youtu.be/3jxUMXnrxas
還有Pixel拍既2次創作廢片存在
連養細魚都難
以前係對手弱所以燒山話香港掂係靠撞彩的確冇錯,以為而家香港仲可以再黎一次嘅人係冇認清現實活在理想中。
所以游生咪話用另一條路來到達佢心目中嘅願景囉
由始至終想去返舊時光景或者成日提舊時個班人就係班廢老
一般人對YouTube片要求會低d
拍到幾低成本 幾業餘都可以接受
擺得上大螢幕
自然要求要有返一定專業水平
兩樣野定位根本唔同
90年嗰陣
韓台都係香港電影巿場
時勢問題
佢用周潤發做例子 發哥未成名之前又係無人識一個 80 90年代電影產業需求上升 令班無人識既演員可以有機會去拍戲
無可否認呢家既演員同80 90年代個陣既演員 係無得比 論演技 樣 都唔及 以前個班演員 根本就係食住個勢逼自己去達每一套電影要求 競爭又大
你即係想講clubhouse講既野唔可以係其他地方再講? 講秘密呀依家?呢度講呢度散?唔比人再討論?
係咪咁
有可能做到 韓國就做到
但香港做到可能性0
我睇唔到佢有乜嘢咁「另一條路」喎,youtube拍片係新嘢咩?
係,定位唔同,我覺得都無需執著既
最後成功有市場做到氛圍,養活到大家就得
睇片都知
我覺得佢借呢個位借埋老蕭個名搶foc, 假大空邊個唔識講,乜都有可能㗎啦,現實就係撈唔起
甚至乎tik tok啲大陸網紅仲好演技過佢哋
燒生同美心一樣 放棄年青人 屌你啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞