游學修和蕭若元有過這樣的網上對話

497 回覆
510 Like 51 Dislike
Clubhouse 當 fight club玩
網上電台有咁多規矩咩
試當真搵夠就各自走啦
救?點救呀 宜家仲係要人科水俾佢地呀連劇本idea都要攤開隻手問佢班「認真毛」拎
痴線,溝撚咗曾樂彤已經係人生贏家啦
基本上同意你講法, 當年"產業"上嘅輝煌係基於他人嘅落後+本身經濟上嘅成功, 而非"文化"上真係去到一綫水平可以同歐美日等比肩, 去到今日仲要係一個資訊爆炸嘅時代, 要直接同全球嘅流行文化競爭真係唔睇好
BTW, 你話"同樣發達嘅日本頂得住"又會唔會太過睇得高當時嘅香港, 點睇都係日本文化傾銷去香港
去咗美國同中國到
你係咪食催淚彈嗰陣都要行斑馬綫嘅人
燒山話零係八九十年代既光輝,唔係完全冇戲拍
感性當飯食

香港電影? 賀歲片都冇人睇啦

香港電影業沒落呢個我覺得係事實黎
但原因唔係因為班演藝人員廢 而係有更多質素高既替代品

btw 蕭生似係講緊行業環境風氣 而唔係講緊年輕人廢喎

繼續做演藝創作我係欣賞 但如果目標係想令香港電影業崛起 我就有啲妄想
其實好大
全世界個華語人口係得香港做獨家生意
但依家多左中国,甚至台灣爭食
連登仔最有point

人地努力做緊d咩你又睇唔睇到?
一個人有冇point 同佢努力做乜 有咩關係?
游學修根本係垃圾
有資助都要有市場支持架
同埋依家隨便上網睇都大把外國電影啦
香港演藝沒落咗咁耐 好難咁易再發圍
根本無生路 只有死路
人工反映一切 同香港足球一樣
你話要做李嘉誠咁有錢 但你唔做地產 係香港機會係零
無創科 無錢 無政府support
你試下叫政府封下街拍戲有幾多人告暴動同非法集結
原來「聲稱」自己努力就大撚哂
咁老屎忽唔只香港既
大部分既持份者都會抗拒離開現有comfort zone
正如當年sj大大個all bule放係班日屌夜屌老翻搞到唱片業痿縮既四大唱片面前
佢地一樣係迷戀舊有既困綁銷售
唔係話佢無point
問題係一個老屎忽講現實
佢就同人講夢想

根本兩邊都各自表態,牛頭不對馬嘴
細得黎 中意踩人
文化太仆街 普遍香港人又中意睇
大陸 都會踩下人 但人地圈子大
唔係咁重視果個被踩既
新一代啲戲咁撚屎
有都到韓國做練習生啦
大家都知喺香港好難有出路
蕭生講香港電影業唔會做到好似80年代咁好
游生話我拍youtube 囉,拍youtube 點叫電影工業呀
hollywood bollywood 果d做到量產先叫工業
冇人話你做唔到精品,而家話你做唔起個量
然後游就可以拎曬光環好撚值得人同情咁
根本自己九唔搭八走去搭嘴
買得部機定請得人
如果老人家咁講,老一輩人努力啲勁啲咁,而家沒落係一代不如一代,唔通咁會好聽啲
廣東話/香港文化
自己人都摒棄
講回憶又俾後生話老土
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞