游學修和蕭若元有過這樣的網上對話

497 回覆
510 Like 51 Dislike
首先唔係clubhouse
其次clubhouse有咩規矩關我撚事?
日本有幾多人聽譚詠麟張國榮?香港有幾多人聽中森明菜松田聖子?日本同香港根本從來都係差天共地,唔好講到只係「略勝一籌」
你又有?
無 成本高 市場細 資金少 政府唔幫
死症 傳統電影業收皮
靠大陸資金先有可能
咁當然日本嘅文化能量係比香港高出一截,當年嘅日本係向住「世界第一」邁進嘅經濟同文化大國,而香港只係一個五、六百萬人口嘅城市,但仍然可以對一億人口嘅日本產生影響,已經係好超班了
玩新媒體做到pewdiepie咁
我唔覺得會比唔上周潤發
以前都無咁多連登仔睇佢
而家仲多咗好多連登打手幫燒山護航
呢到好多細路係老燒打手
樓主快走
1990年代係香港電影產業發展年代,同時係配音行業頂盛年代,自1990中變咗現場收音,配音業都轉型配下外國劇同卡通,點解電影業唔可以轉型?仲要話機會係零?支持佢老蕭講嘅人係咪甘心比人踩低?直頭講到2021後唔會再有香港拍嘅戲,甘心咩?
蕭山唔係咁講,後生一代演藝就真係含撚
有咩唔甘心
起國安法既情況下
你仲可以拍到咩?
十年仲比唔比你拍?
呢個係現實
蕭生以前2套劇
浮生六劫.大地恩情
依家打到無線唔知點算好
依家仲拍唔拍得?
所以遊學修咪想轉型,佢講過話拍係youtube ,youtube 咩人都有,仲可以衝出國際,但老一輩就唔明,用返你講個啲嘢做point
你最後都係要返去大陸拍合成片
呢個係現實
你最多比你拍到淪落人咁
但又變左無人睇

我作為90年代最後果班觀眾
亦識拍電影既行內人
根本佢地已經係好悲
咁你拉上政治就冇嘢好講啦佢地由頭到尾都冇話政治影響
盲撐到痴咗線
咩野叫拉上政治?
就好杜SIR講.佢連拍樹大招風都有問題
咁狂舞派呢啲點算?係咪以後都唔拍得?題材就多樣性嘅
香港人係鍾意睇人仆街既
就正如連登仔鍾意話女係雞一樣
但係蕭生講有左國安法之後
係0我係絕對認同
咪就係蕭狗一向都係反向指標
有冇諗過成件事根本就係游學修既包裝、宣傳?

依家風向推到呢個地步,就係佢所想,達到宣傳既效果,令更多人認識佢、討論佢

燒山講既都係事實,被潑冷水既年輕人一定會唔開心。國安法下創作空間、投資者既取向,多多少少都有重大影響,唔好再扮睇唔到,亦唔好話香港電影人才可以克服到,幾叻都叻唔過共產黨啊好冇?

而且燒山係冇否定過年輕人,亦冇否定過香港冇電影人才,只係講現實係唔能夠好似以前咁咁輕易打出海外,有一個好大既工業姐,乜真係咁難聽得明?下下個游學修都捉字蝨,捉住一句半句就反駁,究竟條友有冇聽哂?
你咪永遠比呢類型
唔接觸到底線既野.你要記住
佢條底線係會搬龍門
樹大招風就係例子
再唔係就一日到刻黑警臥底呢類型
資助?
你肯拍大陸演員、肯拍歌頌祖國既
咪資助你囉

人地韓國電影做得起,上到奧斯卡呢啲國際舞台
唔盡是因為演員、幕後有幾叻
而係成個韓國政府有幫助電影業甚至娛樂事業啊~
人地韓國創作空間比我地好
可以拍諷刺社會,重提歷史既電影
香港又得唔得呢?
youtube個範圍太細
你最多只可以紅香港圈
仲要係細既觀眾層.上左年紀既藍絲係唔會睇

但台灣就唔同 佢地因為同大陸同一語言
所以就算反唔反共都大撚把人睇

就講音樂已經係例子
蕭生只係講出 現實嘅狀況
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞