游學修和蕭若元有過這樣的網上對話

497 回覆
510 Like 51 Dislike
下一秒嘅宇宙同呢刻嘅宇宙identical嘅probability係0
成日話新嘢講黎講去咪拍YouTube老蕭搞網台早過你修仔啦下話?人地唔識你識
其實支持本土電影既priority真係唔重要 你要本土戲紅 你都係要貢獻票房同口碑 但你歐美片大投資好過自己係事實 你話歐美片無港產咁好睇都係呃自己
https://youtu.be/dHFWHCmNy7c

認真現實先,拍呢D片打算衝出國際?連登都衝出唔到啦
咪又係連登潮文
邊個訂應唔應該呀 on99
啱啱睇完狂舞派3
真係值得入場撐喎
蕭生係講緊而家香港既大環境已經孕育唔到人才
獨立唔比討論
歷史都冇討論既空間
義和團係愛國的
試問香港咁既土壤仲點樣孕育人才
以前英國管治
香港無民主但好自由
創意發揮可以無限
但而家。。。。
佢地講既野係跟本對唔到咀
游講既係香港仲有人才好有熱誠
蕭講既係香港既教育/大環境唔容許
15萬送佢一程就真
一部電影可以咁底成本,係屌打成個行業
可以正式收皮
講真話姐,事實你永遠都唔會覺得游學修係天皇
老老實實 可以話年輕一代唔夠上一代勁
但你如果話連試都唔洗試 香港電影既重生機會係零既話
咁即係同年輕一代講 你地轉行啦 唔撚洗做架啦
咪由得電影院入面完全無哂香港電影囉 反正觀眾唔睇支那戲
咪一樣有歐美戲睇 唔係咪睇韓國日本泰國囉 係咁架啦 無得救架啦

重點唔係依家做成點 而係你覺得未來依樣野應唔應該 有無需要存在
唔好9up好嘛
佢話定義會越來越模糊
唔代表youtube係電影
係你如果post一套長片上youtube 而果套長片又無上過電影院 咁佢算唔算電影?
一係拍啲垃圾出嚟
一係借到傾家蕩產都似
有時想害人唔一定要講D難聽說話
睇你點定義「死」
就算係非洲肯亞都會出電影,咁依個世界無一個地方電影業係屬於「死」

還有,我成段野都無講過「死」,唔知你想回應我乜野。
我係講市場細,只能出細魚。幾時提過死字?
蕭生講的「死」,明顯係修辭手法,唔係講以後無電影,無演員。
喺電影業之前,其實以前香港好多製衣廠女工、膠花廠女工、電子廠女工(係,只請女工)佢地一早已經轉晒行,有乜出奇?咁有heart你喺香港開番製衣廠先啦

冇人話後生仔唔叻,唔好成日以為人地想打沉你,其實係想你認清時勢,唔好一廂情願姐。
所以同溫層好撚大
講啲真話分分鐘比人屌⋯⋯
用製衣 膠花既文化同電影文化比
係囉 咁樣計 都係時候將香港電影放入博物館搞保育
呢班食正順風車,名成利就,就以為自己能力超卓
睇下有條友仲話做歡樂今宵,可以救CCTVB就知
俾負皮果班人係廢老?
跟佢學水人買金仲好啦
數字上呢?
係你仲咁天真
覺得有野可能唔拉上政治姐
醒啦
冇人越講越遠 係大家都認清事實

如果台灣仲係以前80年代咁
會出到返校咩?
都係一個行業嘅興衰,有乜分別?保存舊情懷同𢓴興係兩件事,唔好混淆。
你同班細佬講晒氣
佢地又點會知道未有李登輝時既台灣到底係點
我亂打亂撞入去睇過
屌 完全係打飛機片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞