游學修和蕭若元有過這樣的網上對話

497 回覆
510 Like 51 Dislike
燒生係講個殘酷事實姐,香港娛樂圈係收硬皮

就係東亞已經韓國有國家全力支持,支那就有大量商家同十幾億人盲撐

再加上人人上youtube,netflix接觸世界
游學修成個少林足球果個醬爆咁
唔係人身攻擊,呢啲鳩樣點會紅到
電影要幾失敗先會上映唔到
劉青雲一樣可以
豪哥拍mv 喎
咁大件事冇人講
劉青雲有異國風情味道
呢個年代咁既樣都做到主角 樣唔得都照捧完全係偽善左膠所為 定係香港已經無哂靚仔加有實力既人
香港電影市場邊會細
唔睇港產片姐
事實上香港好多蕭生
得把口話香港電影已死
轉個頭去睇荷里活電影
咁死法部分都係因為香港人誅死香港電影
醬爆修
市場細 (以前賣埠世界各地)
無金主
產業鏈斷裂 (以前歌影視一環扣一環)
娛樂種類多咗
題材局限
技術落後
社會富裕咗搵唔到搏命演員
有可能做到,又可能性係0,0即係無可能喎
條守則你訂?
其實好似修仔D片咁仲講緊廣東話,講緊香港人本土嘅事先係已經用咗幾十年嘅「同一個方法」。

以前海外華人、馬拉人etc係會為咗想睇港產片港劇去學廣東話,正等於而家後生仔中鍾意學韓文。而家仲有冇外國人為咗想睇港產片去學廣東話?

最根本嘅原因係人地已經唔再仰慕香港,係大勢所然。唔理你用乜嘢新媒體新手法,你拍香港本土題材,已經注定出唔到香港,只能閂埋門

仲行舊路sell緊香港?
唱片公司都玩死樂壇了!
其實都講咗好多次
只要有一定水準,唔會話出現電影巿場太細嘅問題
無公共財政資源支持
香港人嘅支持唔可以完全翻生
但起碼可以留返一線生機先

當事人都唔撚care,各自再拍片上YouTube 解釋都唔撚得?
你老幾呀連登仔?
游學修唔係先最貼地咩?自己係電影界打滾過,知道傳統電影業難做先計劃係網絡上面做
試當真算係香港其中之一有穩定收入(唔知佢賺定蝕)的channel,佢都算做到佢plan的樣呀
認同
電影投資愈來愈少
拍出嚟自然會差咗
又會再少啲人睇

死循環
腦燒搞好人網先
cut頭cut.尾
以前香港市場好大咩?
當自己火影忍者光環護體,最後99.99999%咪跪低為啖飯,sor直接左
呢D段章取義既文真係好仆街
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞