游學修和蕭若元有過這樣的網上對話

497 回覆
510 Like 51 Dislike
咁的確而家係天時地利人和乜都冇吖嘛
康城影帝喎
呢個post終於見到正常人
重點唔係新定舊 係Work唔Work啫
同埋識唔識變通架啫
YouTube只係其中一個串流平台一個媒體
佢今日揀呢條路 唔代表以後都淨係行死呢條路架喎
Netflix未流行個陣都俾人睇死取代唔到TV架
Spotify未流行個陣都俾人覺得賺唔到錢架
就算呢刻取代唔到,呢一刻個影響力都係並存甚至超越緊
連Disney都要攻串流平台嘅時候
香港班老屎忽憑咩睇死串流嘅影響力
對事唔對人 同對人唔對事既分別
人地講個大局
你同游學修就話佢唔尊重演員

如果我話TVB沒落
係咪又唔尊重愛點家D演員努力?
話係香港做傳媒只會比人打壓
又係唔尊重D記者努力?

個行業沒落緊仲有人堅持係值得尊重
但唔係唔比人講事實
唔通同你講香港電影業有你一定再創高峰?
佢有講錯wo
香港班後生仔就係垃圾
渾水拎得十五萬出黎想充大頭鬼
垃撚圾
香港電影業終於有希望
修仔可以衝出國際了

多謝燒山
收皮啦遊學修
香港人收硬皮架啦 邊夠大陸嚟
國家發展一日千里
你班廢青無野攞野嚟搞

下???話人犬儒?港豬?
講事實又唔得啊?廢青垃圾
蕭若元:「你唔介意有冇錢、唔介意紅唔紅、唔介意有冇人承認?你係唔誠懇。」

游學修:「我絕對想要...... 但我要用新嘅方法攞番嚟。」
哩句co錯左?
啱啱你先批評廢老想去番舊時光,跟住又變咗重點唔係新定舊,你不如揀定先嘞

原來所謂「另一條路」唔係講緊今日行緊嘅YouTube,而係講緊以後一樣仲未出現嘅嘢,就話要超越人地咁你話你將來會有幾叻幾勁都得,駁唔到
新定舊係講緊方法喎
衣家美國咪收咗皮
賣到出去其他地方 代表仲有市場
唔使淨係限住拍支那嘅合拍片
你要攞而家比上一輩玩到爛晒嘅電影圈
要而家依一代一步登天 搞撚笑咩
口吻同藍絲廢老一樣
唔好上街啦唔好搞搞震啦
你點夠佢鬥呀
新路/舊路同新方法/舊方法,原來係講緊唔同嘅嘢我好混亂呀

咁修仔係用咗乜嘢「新方法」呀?
本士還本士 靠本土呢個名就搵到食?
就上到神枱??
我睇唔岀有好多新人肯表態不如你又講下
依家香港咁樣仲有人肯表態??
飯都無得你食喇仲夠膽岀嚟表態 唔洗撈咩
我唔係針對某部份人
只係個觀感對我來講依家啲新人無咗以前個種幹勁 唔夠捱得
除咗古天樂仲有邊個肯扔大舊錢岀嚟撐住香港電影
事實就係香港電影背後條大水喉就係支那
佢論講市場無希望姐 唔想後生仔期望太大 最後睇清現實一場空個感覺好慘
香港好快就全面支那化啦仲想搞廣東話電影
賣到上映 賺幾多先
得幾間上映 賺好多嗎
我唔撚信叔叔係美國好多間戲院上映
知唔知 香港幾多電影回唔到本
甚至平手都幾難
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞