游學修和蕭若元有過這樣的網上對話

497 回覆
510 Like 51 Dislike
https://www.facebook.com/marcusyiphk/posts/3923805377677734

作者:葉朗程

多得渾水轉載,廢中如我才知道游學修和蕭若元有過這樣的網上對話。

蕭若元:「當日香港有呢個電影業,係天時地利人和,係撞彩撞番嚟嘅結果。」

游學修:「點解你哋咁幸運,有晒天時地利人和,然後就可以同年輕人講啲咁嘅說話。」

蕭若元:「你唔介意有冇錢、唔介意紅唔紅、唔介意有冇人承認?你係唔誠懇。」

游學修:「我絕對想要...... 但我要用新嘅方法攞番嚟。」

蕭若元:「如果你想要嗰種光輝,嗰嗰 probability 係零。」

游學修:「如果你同年輕人講,呢嗰機會率係零,你即係叫佢哋去死。」

蕭若元:「你哋再冇人可以同周潤發比。」

游學修:「嗰個人唔會再係周潤發,但點解佢唔可以係下一個天王巨星?」

原來這就是老海鮮對後輩的態度,難怪渾水看不過眼,承諾捐出十五萬去成就游學修的作品。

渾水的舉動讓我想起這張攝影比賽的得獎作品,相中人應該是一個媽媽。

作為上一輩,我們都應該像這個媽媽一樣。

把責任扛在肩上,把希望抱在手裏。

https://www.facebook.com/muddydirtywater/posts/1834247686733397
燒山係完全踩低曬所有香港後生一代嘅演藝人員
講到得周潤發呢一條路先會成功
唔行佢條路就等於失敗
Clubhouse最重要果條守則無人守,雖然佢係講得好過份,但係Clubhouse入面討論既一字一句都唔應該用任何方法記錄同傳播
講事實又唔撚gur

同你講好有潛力好無?
靜啦 蕭生發緊功
YouTube 黎
唔通藍屍同你講共匪無可能倒台你又聽?蘇聯曾經係同美國並列超級大國行列,咁宜家蘇聯去咗邊度?
一個講事實,一個想發夢
好多演員知香港個市場太細,發展空間有限
所以返大陸搵機會
黃祖藍演技有無周星馳咁好?無,但佢係大陸紅到爆,賺勁多錢。
香港最大問題係市場太細,已經養唔出大魚
環境問題啦
樂壇情況咪一樣
最重要係個制度,燒山唔大聲講出來

香港歌影視其實係俾小圈子玩死
呢個對話係兩條片入面cut頭cut尾咁整出黎
你邊度睇到有club house
邊個講 邊個訂
游學修講野都幾無point
其實燒山講嘅係事實,如果新一代嘅目標係重現八、九十年代輝煌,的確係無可能。關鍵不在於香港嘢好唔好,而係在於外部市場已經改變咗。

以前東亞其他地區嘅娛樂產業乃至經濟水平、社會發展程度都無香港咁發達,所以只能接受香港嘅歌、影、視文化傾銷(當時只有同樣發達嘅日本頂得住),好多台灣人至今都可以對《賭神》、《九品芝麻官》嘅經典對白倒背如流。

但今時唔同往日,其他國家已經建立起自己嘅娛樂產業,香港人都會睇韓國劇、泰國戲,就算香港再出超越前人嘅天皇巨星、超越前人嘅國際級經典電影,都無可能重新對外地進行文化傾銷,無辦法再令香港電影、香港歌曲、香港劇集成為外地一整代人嘅集體回憶。呢個係外部市場環境轉變嘅問題,但雙方竟然無討論到。
燒山=留戀80-90年代嘅廢老
做唔出當年光輝=唔使做
市場細等於死左?
出唔到大魚等於死左?

本身唔係撐游學修或者燒山
但係兩個人心目中既「電影工業」係兩回事黎

燒山講事實
游學修都係講事實
兩個睇既方向唔同
睇佢兩個拗成咁咪解釋左點解香港演藝圈越玩越霉囉
篇文冇一句喺clubhouse嚟
冇左外銷係唔係等於香港電影工業已死
呢點又冇講
兩條友講既野完全冇關係
渾水只係一隻出黎抽水既狗,呢個唔係世代之爭問題囉,呢個係成個產業系統本身有問題搞成咁,你試下香港無晒中國資金拍戲睇下d戲本唔本土??

蕭生麥當雄都經歷過小成本電影啦,當年 2 條 pk 拍片搵命博 夠膽死響鬧市扮打劫影途人反影 又試過為左拍差館成隊 crew on99 行入去拍野

完全唔覺得蕭生係睇唔起後輩,而係當年同今日玩法已經完全唔同,係投資者令產業單一造成電影由多元變工廠式制作,咪失敗囉
時代背景已經唔同晒,仲講條春咩
15萬拍av咩
其實香港好多問題都係個制度有問題
後生一輩就算知都冇用
好多時都冇嗰種能力/權力去改變個遊戲玩法
班既得利益者既老野又唔肯改 食古不化
每個人都係自私既 但故步自封又點會有進步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞