游學修和蕭若元有過這樣的網上對話

497 回覆
510 Like 51 Dislike
幾多留言話支持修哥
old seafood 潑冷水
燈神加持奥斯卡都攞到
正解
修學修喺YouTube 講未來影視網片只會越嚟越模糊,

如果純粹喺production 層面睇,香港要發圍真係0。

現時韓國美國印度泰國中國日本台灣,

不論大中細型嘅production ,技術水平真係遠超越香港。

將來影視網片合一,影視大國都用高水準技術封做

production 嘅時候,香港影視真係好唔樂觀。
呢d咪可以大制作
有冇睇過建國大業?
咩明星都請到
四大天王都要走去拍
我以為係講緊果日Clubhouse,得罪左大家真係Sorry
香港唯一可貴既係自由.唔受到限制
思想唔受到限制
從來香港人都係聰明
唔好比我話.澳門好快都追過香港
香港又分左2派.藍既唔會睇你
黃既又唔會睇藍
所以燒山的確講事實
咁依家班細佬鍾意發白夢
以往努力就有回報
以前係.依家唔係
醒啦連登仔
製衣同膠花有幾多文化包含左係入面先?
同電影文化有無得比先?
如果唔講文化既話 的確可以講係無分別架

保存舊情懷同復興係兩件事 但如果連依家搞緊電影既人都相信無可能復興
咁咪無新野
無新野 咁剩返果D咪就係要受保護既 未來唔知幾時 閒日帶個仔女 同佢講
香港以前仲有自己拍戲架 不過依家無啦
唔係無新野
係比人壓住左.你有好題材你拍唔到
香港人都唔會贏到架啦 共匪將會統治全球都係事實 你躝返去大灣區未呀屌你老母臭閪
依家的確係比人壓住左
令到有關政治題材 敏感既戲唔拍得
但係唔係電影就剩係得政治野拍先
一秒拳王 佢唔洗「明確」咁講任何政治野 佢都係一套好睇既電影
冇人唔俾你繼續拍片喎,燒山都話你要搞藝術拍高質電影保存香港文化係冇問題。但係「香港電影業復興嘅機會係零」,唔係你「相信」或者努力就可以改變。
其實你如果有細個返個去大陸
可能呢度得00年後多.我唔係歧視你地
我係講返個現實
起90年代-00年代.如果你知道大陸既偏向
你就知道佢地主要講共產黨有幾威.例如點樣
長證.點樣打日本仔.無錯.日日就播呢類片呢類電影
久唔久之好似洗腦咁.而呢班人亦開始長大
題材變到唔接受其他.所以點解戰狼會咁賣座就係咁解
又例如96年既甜密密會受到大陸人追捧.以98年既玻璃之城
會仆街

依家香港就好似有左個範圍咁.你唔岩大陸既範圍
你就上唔到大陸.唔比你拍
如果你拍香港既題材.香港觀眾又覺得你唔好睇

咁點會有未來?
咁點解台灣同南韓會發展得咁快
除左本身政府大力支持外
係佢地唔再受到限制
你試下80年代拍套返校.你死撚緊
再好似張國榮當年套拍套霸王別姬
影射文革.我睇下仲得唔得

起00年代既南韓.有冇睇過天國的階梯?
當時南韓既劇就係呢種style
但點解人地進步到.就係因為人地多元化
天馬行空.開始走出個架構
人地咪成功
咁你有咩point回應
未到思想,concept ,ideas

單純係技術上,香港確實係落後太多
你要講文化咁粵劇夠有文化啦,係咪有心有信念就可以復興粵劇,大家上Youtube上Nextflex去紅館睇粵劇?時代變咗係追唔番嫁
所以學修咪話時代變左
以前果套唔適用依家
個人認為 試當真依家做緊既野除左吸引人去課金之外
亦有幫演員提高知名度既作用
相比起以前只能上電視先有人知
依家可以靠D膠片去做到
試當真之前同之後,入面出現過既人知名度係唔係有分別?
而有人氣之後 至少本土既人氣終於好返D啦
咁入面既人拍戲係唔係吸引到多D人睇?

用個台灣例子
舞台劇依樣野 本身就唔係一種好吸引到群眾去睇既野
直至有條友叫鳥屎既 同一班steamer搞一套舞台劇 靠各自既觀眾群 令到佢地套舞台劇有得環島 場場爆滿
如果無人氣 剩係靠作品本身 無可能做到架播
所以咪話要變囉
粵劇特郎普果期爆滿架播
不如連登仔話我聽
點努力可以走出我依家講既野?
明明係緊講香港個大環境同土壤再培育唔到好似雙周一成咁具國際影響力既演藝人 但依加比人曲解成蕭生話香港新駿演員一定要成為下一個雙周,如果唔係就唔成功
主要係再無金主燒錢拍戲
90年代拎錢出黎拍戲既都係求氣,唔係求財
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞