游學修和蕭若元有過這樣的網上對話

497 回覆
510 Like 51 Dislike
講得好好。
試下學台灣咁拍套返學校
或者南韓既屍殺列車
已經ban 9左你
係.你剩係睇下果班藍絲同澳門頻道幾多人睇
就知咩事
坐左幾耐?
仲覺得有野可以唔拉上政治?

你依家出街食個飯都關政治事啊
其實同依家呢代既年青人好似
係人都知道國安法後.所有野都受到限制
你要紅到係好9難.要突破到你難上加難
但佢覺得努力就做到.包括起youtube
但問題在於youtube真係個範圍細
屌 明明題目係講緊電影發展,你地講緊國安法如何影響電影界 唔係話唔講得,係少少離題
你唔好天真
睇下80.90年代既台灣同南韓你會一清二楚
其實啲人都冇聽清楚老蕭講咩
佢啲表情語氣又衰格所以俾人嘈唔啱聽囉
佢講得冇錯喎係唔可能再出現以前嗰種全世界都識香港電影嘅風光(係general嗰種受歡迎同定義)
唔係要種新定義咩係電影呀咩新方法
so far而家真係見唔到 未出現
但好多人就執住佢講啲片言隻語周星馳周潤發例子搵嚟拗冇意思
大家講緊唔同嘅嘢
有乜所謂?我唔係想修仔PK、唔係想後生仔PK丫嘛!如果成件事係修仔包裝、宣傳,咁成功我會恭喜佢,幫埋佢手推po宣傳又有乜所謂?老蕭同大家都係想後生仔認清現實姐
真係笑而不語
拍屍殺列車
搵老闆肯投資先再講
你多人睇既定義係點?
好想知
你搵到有咩用
你搵大陸投資方一開波已經ban 9左你
多人講.多人知
愈講愈遠都係個句啦,香港電影係零呢個我絕對唔同意,啫係佢直接叫古天樂收皮
咪黎黎去去古天樂
有換過人咩?
連登仔自己都踩港產片啦 學人屌燒山
純吹水無用 用行動去話比燒山聽佢係錯咪得囉 所有人都好樂意見到
唔知連登仔有冇睇過紅海行動
你拍呢類.支共多多都資助你
其他.sorry鬼唔得.政治唔得.賭唔得
影射歷史人物唔得
仲有大把
個人成功定義就難講嘅
但general我諗放諸世界某套電影成功都係咁上下啦多人睇票房好口碑好之類
咁幻愛係成功,但個程度此終留喺本土 相對小眾
最後又去返老蕭同游學修嘈緊嘅嘢 一個講世界個market 一個講緊本土或自己本身
大陸更加唔拍得
老蕭唔係話香港電影係零
佢話香港電影想發展去返8090年代果種風光 係零
本來兩個人講既野無直接衝突既,但游學修個反應成功將個討論變「蕭生話我唔會成功

所以係好事黎,識玩
香港無韓國呢種咁大膽的投資人
咪撚on9啦 連英文字幕都無
點撚樣衝出國際
0%=100%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞