游學修和蕭若元有過這樣的網上對話

497 回覆
510 Like 51 Dislike
高汁同搵錢又係2回事
冇錢點去生存?
哪來的clubhouse
其實指標係一樣,做得呢行游生點可能唔FF下自己大紅大紫,點合比燒生一野講中發嬲
收成期 可以係好中性既描述
加上個代人 其實無得揀
阿叻呢類垃圾都係依賴收成期
個一代既人 全部都係出生係收成期
其實有冇諗過係咩問題香港電影及電視劇不再吸引?
唔講演員,由編劇,故事和CG已經比其他國家追過哂。可能印度嘅搞笑片都好過香港啲戲。
2019年香港總票房19億
睇戲嘅人唔少,係唔睇港產片啫
ff自己做到周潤發, 同做到周潤發先叫成功, 係兩回事
有事就想人地氹佢比啲支持關愛佢,拎後生光環

平時無事一有咩唔啱聽就屌人老母,不留情面
算吧啦

拆彈票房拎冠軍,輕鬆收千幾萬
贏狂舞派幾條街

仲想拍本土?
三年後等拆彈3啦
算鳩數啦
呢樣野十年前已經講緊

日本人口多面積大
少男少女14/5歲開始出嚟幕前演出
成條娛樂產業鏈幾咁成熟

喺香港啲家長覺得讀書唔成先會諗住拍戲

香港根本無先天條件發展娛樂產業

當年work係食正個時勢
市場係細 係因為大家都唔睇港產片了
你講奶共我咪同你講本土囉
你自己冇留意咪冇留意囉 你嘅觀感覺得冇
新一代唔捱得呢句真係好廢老feel 實質例子又冇
依家啲人咪就係想發掘其他地方 唔撚使靠支那
咁又要屌
下,你弱智架?
有你依句=乜撚都唔使做 唔使諗
音樂byebye
電影byebye
跟中國「法律」=律師 醫生 工程 金融 byebye

希望仲可以執下垃圾生存啦
網絡平台可唔可以有電影質素?

...可能,但只會偶然出現,幾年前陳可辛用iPhone X 拍左套"三分鐘",似電影但本質只係一套軟性廣告,無大資金支持,你亦搵唔到陳可辛拍。
咁你想點???
賣到出去其他地方已經多咗收入
除咗踩同bam其實你有咩有建設性啲嘅意見
成日度講其他地方/方法/XX,問你具體即係乜嘢又講唔出
喺當年東亞地區入面比香港好景嘅只有日本,嗰陣時日本仲喺泡沫經濟嘅最高潮、憧憬住「日本世界第一」,日本發達嘅經濟水平同埋社會發展程度支撐起佢哋強大嘅娛樂文化產業,再加上日本人本身有鎖國性格,令佢哋可以抵擋香港文化傾銷之餘仲可以反過頭來傾銷返香港。

但就算係咁都好,當年嘅香港文化仍然有影響到日本嘅痕跡:譚詠麟會上紅白、張國榮會喺東京歌謠祭登台,然後當年嘅日本動漫都周不時攞香港做背景,例如《機動武鬥傳》大量加入香港電影元素,入面嘅香港首相「黃潤發」係參考《英雄本色》入面周潤發嘅造型,仲有特登寫咗廣東話插曲。

當年日本同香港文化互有攻守,雖然最後日本略勝一籌,但香港以一個城市嘅文化輸出可以去到呢個程度,已經算雖敗猶榮了。
其實班細佬應該睇下浮生六劫
蕭生起無錢既情況下都寫到呢種神級劇本
仲幫亞視打撚爆左無線
我信香港電影會翻生呀、不過唔會關游生事囉
ching心水清
根本佢地不知幾想比燒山踩 根本成件事就係炒作
事實係咁
就算比你喺香港再搞得返起電影都係中國電影唔係香港電影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞