游學修和蕭若元有過這樣的網上對話

497 回覆
510 Like 51 Dislike
唔係技術問題咁簡單
係有無辦法變成搵到錢既經濟產業既問題
講來講去咪又係錢既問題
咁都有60萬VIEW先痴線
香港人D口味真係咁上下水平
依D片係搭地鐵返工個陣用黎打發下時間咁用
搵野黎嘈姐
富裕城市既都市病黎既
而且兩個都借機提高知名度
傳媒來來去去都係咁操作架啦
唔講仲以為係老蕭搞到游生呢年幾都無戲開添呀
可能想燈
如果燒生出條片話香港電影前路一片光明,連登仔應該又會調轉笑鳩燒生on9
事實係可以講,要婉轉啲囉
咁你下下野野插落嚟未必人人頂得順架嘛
佢以為自己可以做救世主
但係佢有無諗過
係無晒一線演員先會輪到佢上二線
唔好講電影搵唔搵到錢

而家拍廣告都少工開

以前廣告同電影一樣多元化

而家打開電視都係借錢廣告
https://twitter.com/LungZenoOpen/status/1365593035195617281

其實游學修和燒生的分別是,一個有火,一個沒有火。有火的人會看到是沒有火的人自己放棄,這也使有火的人更為艱難。不少沒有火的人會否定和貶低甚至貶斥有火的人從而鞏固自己做法正確。而且看那些沒有火的人的留言,他們的選擇也影響自己客觀性,例如絕對化,但其實韓劇沒有變成不能在發達國家流行。

https://twitter.com/LungZenoOpen/status/1365593798638673920

其實包青天也是台劇,當年香港也是娛樂產業發達。
趙博咪幫燒山兜
係同佢個敗家仔說教多啲
叫佢咪撚開娛樂公司玩明星
仲要蝕哂啲錢
睇咗幾段試當真既片,連之前睇過既啱channel 微電影既水平都無,都有啲胡鬧感覺,諗唔明點衝出國際
試當真啲片啲觀眾留言成日話邊個邊個演技好左,呀邊個邊個今條片演技好好之類

心諗 拍youtube片都講演技?

佢地真係當youtube係電影大銀幕?

其實好多觀眾睇你片係當kill time, 消磨時間

即係舉例 上次求撚其擺條女係到搖下搖下跳下舞已經可以好多人睇,唔洗講演技的
係有班垃圾死忠比假希望人,係到講演技

所以試當真定位同屎家軍差唔多,好聽啲只係網紅,但搵唔到食又唔會闖到出去電影圈

講真真係想講演技想學野就入tvb好過
不服來辯
點會冇,嗰時游學修開live都認咗, 仲成隻狗咁多謝鐘共
其實要睇下拍出來既成品,我睇過好似以下呢啲片
https://youtu.be/M6t64rZdCa4

我會期待你話拍youtube 片要媲美電影,好似以上呢段片差唔多既質素係基本,純粹玩胡鬧或者無厘頭好難長久,俾人有唔入流既感覺
而家真係冇機會做到周潤發咁成功,就連票房毒藥時期嘅周潤發都做唔到。一年有幾多部戲開?對比當年,開戲係資金出路嘅一種,而家邊有人敢開戲?
劉青雲同梁家輝呢啲靚仔到爆添啦
蕭生今日又講香港電影
游生不如專心呃蝦條仲好啦
食完蘇麗珊,再食曾樂彤
好提子
游學修就好, 有明燈指引, 前途無可限量
上面果段對話係youtube囉落嚟架柒頭皮
你老母俾人屌得少?
Of coz
你努力啲啦努力啲就得嘅啦
你再努力啲就得嘅啦
https://youtu.be/b3SAtEL-BNg
我覺得起碼要好似咁樣先係基本,叫做有返啲戲
啱channel嗰啲戲真係麻麻哋
點會離題,近年有啲低成本電影都係同政府申請資金先有錢拍
劇本嘅決定權都間接喺人哋手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞