[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
點解唔考慮埋sigma新果枝2870/2.8 (唔係24果枝,係細輕果枝)

呢枝又細+輕過Tamron,散景又靚過Tamron,對焦唔會輸,用料又靚啲,made in japan
唯一唔好處係貴啲啫,但你GM都考慮即係價錢唔係問題啦
而家賣到咁貴?我上年中cwb sony買11xxx
我係walk in買的
我dbase買都要12k....
但開心使用中
星期日去睇下先
好似話依家要加返價
同埋細支個bigma 34 1.4
巴打配咩機 135呢個焦段越睇越吸引
你帶住個小朋友已經多野
緊係揀支輕,你追細路都敏捷d
重要平d多左既錢入支85 1.8
而家多左選擇啦,仲有sigma 2470 2.8
2870 2.8

我果時買得2470GM / 24105G /2470Z選 tamron果支都未出

sigma同tamron 果幾支對焦&追焦表現點我未用過就唔清楚
起碼2470GM夾73比我應覺係穩定
A7riii
巴打有無執過色?
剩係教白平衡想暖色啲算唔算
我唔係好識執相有時都係套下preset算
Preset 係邊度搵架 Lightroom preset?
好想換機 頂唔順部a72...
睇膠攝review sigma 出黎d 色嚇死人,唔知係咪佢awb 問題,個人經驗t2875 出黎嘅色自然,討好好多

利申:孩子的爸,直出jpg 再iphone tune 下就算
顏色都仲可以後製(包括iPhone tune),散景無得執
以前用過T2875,啲散景真係好唔掂
巴打s3換a1?
扯緊旗
膠攝條片hea到咁,完全表現唔到支鏡既優缺點

睇呢個啦
https://youtu.be/Pt750s7zNRI
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞