[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我覺得最正係n記支1430
之後係T1728
有冇去到35我唔係好執著
反而幾時都係諗買得起1224 2.8就一定買,邊會理佢去唔去到35
用緊a73+T28-200 諗住入多支鏡黎緊影銀河影星...
諗緊 Laowa 15mm F2 定係 Sony 20 F1.8
有冇巴打分享下?
why not 1635gm
out budget
有諗過t17-28 但f2.8 好似唔係好夠 (利申:都係睇人地d sample)
20 f1.8
A73 應該夠既 始終zoom 構圖會容易啲
本身都係諗1635多啲
但24GM 1.4光圈 又細支輕身啲 畫質又好似極好
我自己拎黎配A7C用 所以好1516
順手睇緊支T1728
呢支比較近目標 輕身又可以變焦
但畫質就好似跌唔少
不過我7C日常用又好似無必要咁追求極致
24gm同1635gm冇咩衝突,用途根本唔同
反而係20g可以比較下,好似我有35就會入20g
最主要係我煩緊第一支廣角所以先咁諗
後期有錢應該會補齊 借朋友支1635真係好正
係既 zoom 構圖方便好多
有諗過唔夠wide 可以補多幾張再stack埋佢
巴打都係影開星?
覺得支28200點
想入手 用緊Sigma 35.4
想影呀 不過未有機會
無用過28-70比較唔到, 不過我覺得好正呀 我主要影風景多 無乜散景要求 光圈好少開到2.8 反而zoom 遠啲多啲野玩 畫質方面對我黎講好滿意 不過我唔係拎黎做野, 純粹係自己玩下
第時如果身痕想玩散景可能買支55/85 定焦算🤣
呢個月開始都可以去試下影😎 所以先想買返支鏡
決定唔到🤣
影星好似睇天氣光害重要啲,光害勁光圈幾大都物無所用?
我自己就係貪1635去到35先揀
所以揀咩鏡真係好睇每個人自己點諗
光害filter 有冇用
想問下枝鏡有少少霉點 喺咪拎返Sony廠整好?
用緊apsc
sigma 30.4 換 sony 35.8 會否不智
好似輕d細d對焦防震都好少少
有心上FF可以,冇諗住上就唔好搞咁多
apsc個支 35 1.8 wo
唔係fe個支
淘佬請問有冇介紹
唔算抵用...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞