[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
有冇影開相既朋友陪你去?
如果差幾百建議去返肥花,另外可以睇埋dbase
毒L無朋友, 今日去買a6400都係一條友
我試下上網搵二手鏡
我枝18135就係4寶買拆kit
用落無問題, 你企硬乜鳩都唔加佢都吹你唔漲
如果18135 一支二手 $2300, 一支拆kit鏡$3180
你地會揀邊支?
咁嘅情況有平買平
頭先我問二手個賣家, 佢賣個支都係拆kit鏡
二手,用開冇事,試時有事都唔要
買騰龍1780唔好咩?
冇朋友幫下眼又唔識check嘅話,
我覺得寧願買一手好過
2300貴定平?我前排先肥花買左支有單嘅18135
支鏡幾好用,#1無呃人
二手基本都無事 拆kit鏡反而壞過
我今日問肥花 18135 無貨返
最衰我覺得騰龍1780太大支
18135kit鏡來講真係高質,去到135都好利。又輕又細支。
我冇記錯你唔係用黎拍片咩?
A6400無防震喎,18-135好似都冇防震喎
Tamron 1770係大支D,但恒定2.8光圈加防震
同埋見人拍片都係推18105G 恒定F4比較多

PS:純交流,我都係啱啱買A6400無耐
18135有防震 t1770個防震影相果時同18135差唔多 但拍片就穩啲 同埋18135畫質其實算好好 只係長焦光圈唔夠大 所以我換左t1770
係喎,18135有OSS
我就係見d人話影相就18135,拍片就18105GF4
因為18105g有電zoom 會smooth啲
我應該會再加 智雲Crane M2 gimbal , 18105GF4太重上唔到
M2 payload得720g
A6400 + 18-135好抆水,你預唔可以有大動作
收到師兄, 我星期日試完再上黎報告下
M2 playload限制咗鏡頭,我見你原本係揀16mm f1.4嘅,而家轉咗30mm,定係諗下轉gimbal,費事到時唔夠用又要買多支gimbal?
因為我見youtube有人試16mm 會上唔到Crane M2, 所以暫時選擇 30mm
同埋我見30mm $1990咁平就入手先
我誤會師兄個意思, 我又搵搵其他gimbal
唔好買
a7c+samyang18 2.8都唔夠力
用緊a7c
有冇人試過半按快門個時 個畫面對比顏色好濃好靚
但影完個畫面 對比 顏色 淺色咗幾度
明明live view教咗設定效果開
用 M mode都係一樣
有冇師兄解釋原因?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞