[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我的鏡這樣變化

28/2和24240>t28200
Samyang 35/2.8>35 1.8
85 1.8>100stf
Samyang 18

24/20都係目標之一,不過影細路就太近,反而55/85/135雖然係定焦,但可能仲好影,不過其實70-180可能最適合
錄影唔駛gm,靠機身ibis,用tamron都得,2870就可以用sigma,仲輕啲
28抵用,但有2.8就唔多會用,而且你仲有1635,最後都係會放
噢..仲以為gm
本身諗住入24gm就放28/2
35gm驚室內/餐廳會唔會太近

加上24跌價 35新出頭啖湯好貴
龍仔2875影小朋友
對焦ok嗎?
成日擔心唔夠原廠快
去YouTube 睇一轉你咪知
我就覺得分別好少好少
如果影公園走來走去既小朋友
可以考慮Sony 85 1.8
對焦快&準,輕便

以前用7iii, 加支2470GM
一鏡走天涯室內外影小朋友
都幾滿意,對焦快同準,係重左d
多謝巴打意見
如果唔放宜家持有果3枝

2選1係米應該揀左2470gm先會好d
我又冇話玩舊鏡有問題
不過好似嘥咗部機多過晒咗支鏡
玩老鏡但係又要30張連拍...
多謝巴打!!
咩年代??

分開save都做唔到
諗太多啦,gm出咗冇幾耐,又缺貨到咁,
邊會咁快跌咁多

不過我都諗緊35za入唔入得過
A73想上R系列
係應該就出A7R4好定等下睇下佢出唔出A7R5先岩
都係嗰句,
上a7r4之前睇睇自己電腦呀storage呀之類搞唔搞得掂先
同埋係咪有必要為咗上61mp犧牲個高iso表現,
講緊iso 3200已經見到noise,6400已經幾明顯吓,
如果冇咩問題就去馬啦,a7r5連消息都唔覺太有
24mm 對影會走動嘅小朋友太wide, 基本上焦距要同隨小朋友年齡一齊增長
傳聞2021鏡頭roadmap

50mm f/1.2
new macro GM lens
16mm f/1.8
100mm f/1.4
800mm f/5.6
24-70mm f/2.8 II
70-200mm f/2.8 II
多謝巴打意見
如果唔放宜家持有果3枝

2選1係米應該揀左2470gm先會好d
2470 真係好重,巴打諗下 t2875?
答返你個問題先,有支zoom 的確係方便好多

tamron真係細好多
聽日去上手試試先

我仲要係孩子的媽
咩住枝gm追細路
怕心有餘而力不足
不過要提一提t2875 afc 好好追焦eyeaf 都冇問題,但afs 就會慢好多
16mm f/1.8
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞