[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
35mm就原廠1.8或者sigma支contemporary都細碌
standard zoom想輕就新sigma好似輕啲,但價就tamron平啲

利申唔知quality有冇好大分別,只計重量
Sigma新鏡睇依家咁多評價,最多講對得住個價
就嚟換全片幅, 真係心大心細Sigma 35 F2定 24-70 2.8
之前部APSC去旅行, 90%以上時間用24mm, 10%以上用1018
如果唔換鏡真係方便得多, 雖然我相機袋換鏡頭好方便
tamron支35 f.28點睇?
28-70mm先岩
想問下Manfrotto Befree GT XPRO Carbon 呢支腳點睇?買唔買得過?
要quality都係sigma2470 art啦

老實講tamron嗰支做嘢用都唔得,
同事本身都有用嚟開工,但個af速度跟唔上好影響workflow,
sharpness都抆抆哋,用唔到做大相
買唔起
想整鏡 係咪一定要上cwb果間先得?
跌撚左支1635gm落地 zoom唔到出黎
用緊6300想升級
拍片影相兩用
揀A7c掂唔掂?
利申:買唔起7s3
又冇話邊部先得邊部唔得
你唔係要去到4k 120fps嗰啲,未必需要a7siii,
睇餸食飯好啲,拎啲錢買下配件都好,
當然如果你拍片好有要求,用到a7siii啲spec嘅又唔同講法
其實拍片如果有4K60fps都夠做
仆街Sony死都唔撚出
部部機都用緊個萬年30fps
跟手一嚟就跳到去7s3嘅120fps
冇crop 4k60p唔好講sony,其他廠15000一樣買唔到
依個角度睇A7s3真係好抵
外變焦呢點輸
入門定焦我建議Samyang
射了 留名睇50mm 幾錢
巴絲們點睇 samyang 支 35/1.8? 睇review 同 原廠 35/1.8 差唔多表現但平兩千 唔知佢實際個對焦速度,畫質同色彩係點?
最後買左支2手 小小白 non is, 對焦比想像好,最重要係超平
收支二手原廠好過

對焦速度: Sony > SY
畫質: SY > Sony
二手市場+firmware updates: Sony >> SY
因為慢?
啲鏡咁出法食樹皮都唔掂
肯出a74未
臭西sony
thx 巴打
屈你買左A1先出A74
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞