[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
呢度sony樓而且a7r5又未出
送嗰張ok,影相夠用
如果你要拍片就直頭買Cfe轉ssd
有錢,真好
好快已經冇晒了
各位師兄,你地係咪都會執相?
話事話大家有咩相機背囊好推介呢
Lowepro? Wandrd? Shimoda?
都係想要輕便、實用、防水、好睇為主,都知好難齊晒咁多樣
我個人就用緊wandrd prvke 31L gobi tan

兩機三鏡(a7iii + 1635GM + Voigtlander 50apo + 135GM + rolleiflex)都ok
Black friday嗰陣買就200usd左右免運費
睇咩用途
呢排想入手支GM廣角鏡
係1635GM同24GM糾結緊
1635變焦泛用好多 16影大景 35又可以影下人
但比起24GM貴啲又大支啲而且16香港又好似好少機會用得到
有無巴打可以比D意見
我都用緊31L , 除咗個袋本身重咗少少之外都OK
但買咗無耐就出新袋有少少唔開心
我N前年買個lowepro 北極熊
成千幾蚊
用用下都係爛
把幾火淘佬算
結果兩三舊水仲耐用
過年前
方便優先應該都1635比較好?
好似round 1得6部
覺唔覺得直出都係差啲,白平衡唔準?通常白平衡和風格設定set 咩?
個人就覺得廣角呢邊差1mm個透視都差好遠,
所以作為prime lens撚都覺得呢支zoom真係好使好用

本身買嚟for歐遊,但其實香港都成日用到,好似用16多過35
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞