[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
原來都幾想買,而家再睇一睇又有猶疑
mc-11加cannon FE50.8 STM 定sony SEL50F18F 好?
定係Sigma 56mm F1.4 DC DN 或者有冇其他推薦
我諗住 35 crop 50 代替支 55/1.8
STM鏡唔好用mc11 會好撚慢
如果可以不如睇下二手55 1.8 好啲
24同35既分別 比35同50既分別大好多
等出50gm 應該會有多d 2手55.8
我50gm都買硬(成日用55.8 習慣左個焦距) 但都諗緊賣唔賣支55.8
我有支loxia 50都唔捨得賣
影星係用20 1.8G定24GM好
都係街拍同snap多而家諗緊會唔會買sigma或者FE35.8算
一定係20
360法則下 單張相20mm 18秒
24 15秒
而且主耍係影星通常要wide d
反而想知
有冇人專影星 買a7s3
感謝師兄
巴打嗰陣放幾錢? 見d 人放二手同全新水貨差唔多價
你話20G wide d都合理, 但講18 vs 15秒就笑左。
1.4比1.8多3分2級光你唔提? 你用20G曝18秒, 我用24GM曝11秒就同你一樣光。 講到24GM得15秒輸比20G有18秒咁
係喎
以為係24 1.8
不過都係建議買20 or under 20
咁影星的確係wide d好, 所以應該等16GM
16mm 1.8
不過應該好貴 至少萬三
我都睇緊福仔支40
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞