[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
覺得24gm俾人吹捧得太勁,如果要影人像你要好小心個構圖避免變形好勁,影風景又唔夠ultra wide帶嚟既震撼視角,所以真係諗清楚先好買,唔好人話好就買
利申,放緊24gm
想去Sony買鏡 但cwb無開 得tst先開 係未都係咁一樣
batis都算幾舊下啦
果時AF定焦無咁多選擇
而家出多左佢個定位就有D尷尬
不過質素就始終有保證既
睇你邊支同邊支比啦
Batis 係未有太多鏡揀之前係af入面好既選擇
但係依家入手既話性價比就麻麻,副廠競爭太大,本身菜味亦唔係支支都咁出,個樣又真係幾“好現代”
零手買入個價錢太高,二手另計 (b25,b85 二手價抵玩)
b18、40係高質既,但上有GM下有sigma同sony g/入門鏡,望望個價錢真係要對藍標有番咁上下喜好先會入手。

曾經b40持有者
當時二手入batis 85,用得好開心,放番出去都係差幾百蚊only
不過問心我真係唔太知同sony原廠85係咪有好大分別,
但原廠平佢2k幾,而且sigma又只係多2k
令到支鏡好似有啲尷尬
視覺呢樣樣就好主觀,冇得講
想請教大家,上sony store拎鏡係咪無得試,拎完就走,定係可以好似出面鋪頭試埋先。有咩事可以即換?
因為收到電郵,apsc支24za做4990同出面街價差唔多,好吸引
可以試,冇帶機仲可以問佢借showroom啲機試
唔該哂
話說有無短身 marco 身推介,本身想買支90 g 但 成支canon 小白咁長 同都對得慢,想問有無推介
都係戴返頭盔先

我只係去過k11 musea嗰間買,唔肯定係咪間間都係咁
TAMRON嗰3支 2.8?
mk嗰間都可以
作為一個暫時所有鏡都係騰龍既代表我都有諗過,但又想50以上wo
福仔支 65 apo
咁呢個係你自己用唔慣焦距既問題
唔關支鏡吹唔吹捧事
明知24影人會變形但係又嫌24唔夠wide咁點解當初又去買24
唔要變形又想要有震撼視覺,你應該買既係1635GM
大把人覺得24連人帶景同影景都能兼顧夠versatile又輕便高質
呢個真,可能嗰位巴打未試到支鏡係咪真係完全啱自己
btw1635gm開心使用中,自拍,closeup,震撼建築,淺景深人像樣樣有,仲要有gm散景perfect
踩住Tamron 上。。。。
想請教各位師兄如果拍片 a6400 + Sigma 16mm F1.4 組合夠唔夠玩?
第一次玩無反機, 單反都無玩過
70180如果手動放大率可以去到0.5
2875就自動可以去到0.3x
如果對放大率要求唔算太高,仲可以諗100stf,都去到0.5
要超過1就一定90微,或者老蛙手動鏡
寫錯,100stf放大率係0.25
我覺得基本拍商品之類絕對夠用
依個組合拍片要加埋gimbal
唔係會好震
true,拎住支1635gm真係冇咩興趣買35 prime
巴打 gimbal 有無介紹, 多數係推ZHIYUN 智雲 Crane-M2??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞