[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
想問下sigma 85 f1.4同sony 85gm買邊枝好?
Tamron 用af-s 就明顯feel到慢過gm
但用af-c兩者就拉到好近
係Sony有心區分返級別
話晒Tamron 支鏡平多過一半

而af-c半按快門廿次
Tamron先可能有一下延遲

不過個人覺得tamron鏡係幾岩拍片
所以wedding video都幾多人用Tamron
雖然無光圈環
但做輕左支鏡
同樣67mm filter
對一般人拍片都好岩用
S3好易餵飽
用Tamron都得
理論上機身pixel越少
Tamron優勢越大

但入左gm
就一定唔會走轉頭
話晒支鏡型好多
日後出新機firmware又一定好過Tamron

如果一鏡到底
我都鍾意16-35多過24-70
2018年中之後出果批好左

你上網搵好多qc出問題都係2018年中前

*但唔代表之後無品質差鏡,只係少左

想買鏡好簡單
插鏡後放係台上影個gm盒(影多字果面,盡量焦平影)
扭去28mm影一張
再拉後部機35mm影一張(兩張相主體要差不多大細)
同樣用2.8光圈影

睇playback果陣放大28mm果張中間位
再用機身後面既上轉盤look一下
就即場做到28mm vs 35mm簡單test

雖然好多字
但過程其實一分鐘內做晒

**其實,就算品質差既gm...都係好利,只係有對比下先會覺得差左...而當中我話要維修果啲
係講緊有極少部分gm扭去35mm點影都會濛
睇你要咩
Sony 85gm係好特別既鏡
佢對比新鏡唔sharp
支135gm直頭屌打幾條街

但85gm做人像鏡個散景同整體效果都好平衡

所以如果你買85係影人像多
可以考慮gm
話晒而家平左好多
二手8000-9000

而85雖然叫人像鏡
但街拍同product shot都好好用
如果買85只為「周圍影」乜都影既
Sigma85可能岩少少
平啲輕啲利啲
唔該師兄
我覺得唔介意入光量仲可以考慮100stf,二手個價好抵
85遲早更新
本身有諗過t1728但有gm情意結支鏡又好j,重量黎講比同級算輕
不過pixel愈少,真係用渣小小既鏡都ok?
應該唔少巴打都用左35gm一排,拋磚出下相先

Sigma 輕200G 又平 夠曬銳利
色散問題做得好過原廠
如果有原廠情意結就買sony
無就sigma更稱心
100stf係幾好玩既
叫做總合每樣都有D,但又樣樣都唔強
如果用黎影product shot應該幾正

但一般用家,一係求淺景深
一係求實用焦距(24mm-50mm依類)

我諗85gm應該會排完50gm,同24-70F4依類zeiss鏡先再update啦
其實現代鏡
唔係開大100%去5k mon睇
因為支鏡解析力不足又令到畫質大降既情況係好少
Sony鏡有類似問題既都數到去A71果D初代鏡先會

而解析力問題多數係舊鏡例如Canon EF果支50.2 135F2
用係5D3係OK sharp,但一插去A7R3度放大即時睇到蒙左
相反,用135gm無論插2400萬像定6000都好sharp

所以入左GM就唔好諗T1728
我做完test,就算支1728邊角靚過我支GM
但Gm揸上手手感同1635依個焦距係無得比
收到ching有料
>>> 希望人佔多d既同時 景都保留住

咁就55.8好d,除非你想壓縮感更強先85
快啲跌價 好想入人生第一支GM
呢支應該冇咁快跌
想問下EA5嗰個接環 點解淨係a7r 4同a6600 先至可以螺絲鏡有自動對焦, 連a9系列都唔得, 好似唔合理由
出面好似冇現貨
學到野
其實tarmon sigma 原廠
基本上唔放大盲測
冇乜分得出
主要買對焦穩陣d buttom 同手感
之前24 gm 出左幾耐先跌
有買貴 冇買錯人生第一枝gm就係佢
你想跌幾多先? 我24GM 2019年尾$10090 Sony store買,當時街價$10000找幾舊
sony想導你買新機用返仲未賣走既A mount 舊鏡
呢樣絕對明白, 但冇理由a9同a92用唔到完全功能
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞