[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
但 canon ef 50mm 1.2L 咪做到580g
單反鏡做到咁輕 無反鏡應該都得?
當然要都睇素質,唔係一尾輕
7.1k
收皮嘅點係?
按理講800g高質算標準要求
嗰支得一塊asph(RF版有3塊)又冇UD鏡(canon叫法,超低色散鏡片),所以全開光圈其實唔係好sharp,
而且紫邊好勁,個對焦都麻麻地仲有focus shift,
你望番佢同RF版個structure就知個分別有幾大

考慮到sony gm鏡嘅往績,XA鏡片坐底兩塊,
ED鏡片(sony叫法,超低色散鏡片)都基本上走唔甩,
想做到EF嗰支咁少鏡組嘅設計真係好難

35gm其實都妥協咗啲,比起24gm用3塊ED,35gm好似得一塊,
但變相啲CA就被人插到七彩
btw有冇35gm用家講下紫邊係咪真係咁勁,
啲人講到好癲咁但個人睇相又唔太覺
我覺得唔嚴重呀,同24gm差唔多
用左幾個星期,暫時未有張相係紫邊un眼到我要特登執
今年sony仲未出半價換分係咪打算慳錢?
角位放大唔修正先睇到
不過24gm真係勁
35gm裝xd摩打但好似都唔算快
我知呀 但係上年有做5折
今年仲有冇機會呢?
依家都2月尾 今年睇黎未必有機會 係睇下博唔博
A9ii幾時可以跌到兩萬啊
跌多少少我即買
a6400 + sigma 30mm f1.4星期日用完Crane M2, 發覺真係唔太夠力
屋企又多舊垃圾
即賣囉
我本身都買2手 a7c+samyang 18 2.8唔掂
一試完即賣
今晚即放
我即放都放本身個2手價 都有人收
好似話for zv1用
部body 下個月中保養到期,上個月send email黎話七折續一年保無理佢。今日再send email黎半價續保
我自己就覺得快過24gm
55.8z 而家2手可以賣到幾錢
見dcfever有枝過保放緊3000,不過佢枝外觀有d殘
FF新手諗住出咗A74之後買一支SEL24105G 旅行用, 加多支恆定光圈定焦鏡
諗緊SEL20F18G 定係 SEL55F18Z 好?
想知道下面呢條link 條list齊唔齊?
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Sony_E-mount_lenses
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞