[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
全部賣晒啦wor
1800開始,要搶
我上次係mark定支135gm,拎埋卡出嚟,開埋個鐘好似reg科咁一野轟落去
有冇人放新淨135gm呀
新手想問下 如果剩係影相少拍片既話
A73同A7c 邊個好d ?
一定a73
因為英國lockdown緊 所以試唔到機
想問a7c 既EVF係咪好差?

影相多 一定想要evf+操作好
唔該
A7c 個evf放大率得0.59x睇到眼盲,A73有0.78x
主力影相好多時要快速轉setting,眾所鳩知sony menu係垃圾,A73有多幾粒C制就好有用
係,買過headphone同rx100,全新一樣 (但要小心睇相揀)
重有包原廠一年保
今時今日買a7r3係咪不智?有少少想體驗下高像素既FF機
覺得A7R3 個對焦真係麻麻地
除非你聞相 如果唔係都係A73 好d
Cp值其實算最好
有sigma 85.4 dgdn 同samyang 35 2.8
應該買24gm + sel50.8
定賣左samyang35 換 35gm(crop 50)+枝平24好?
24平都係得samyang
Samyang 2.8有啲特殊,睇下你會用呢支時鐘意24定35,你鐘意兩支都24或兩支都35一樣得
要對焦快有A73, 高像素又有A7R4, A7R3係有啲尷尬
但a7r4你電腦同鏡頭都要冇返咁上下,我就覺得r3都係好選擇,最緊要自己清楚想要啲咩
前幾日係室內影先發現35 唔夠wide一張枱距離既話畫面太滿
所以想入番枝24
難聽啲就尷尬,好聽啲就平衡度高

而其實a7r3又真係各方面都唔差,而家呢個價位好抵玩
你budget夠緊係24gm最好
有時餐廳低光影女友又有少少散景氣氛正到暈
不過就要小心distortion,主體要盡量放中心變相有少少限制構圖
A7r3比a73貴2000
A7r4貴a7r3成4000幾
Iso仲表現極端啲,a7r3叫可以接受,其實算係好平衡
A7r3鎂合金比a73多塊背板,快門壽命高很多
反而係有A7c後a73被上下夾擊,不過香港個價唔係太好
但a7r4犧牲咗高iso表現,尤其你要咁高resolution就多數係會放大張相/for print,
呢方面iso 3200-6400已經係a7r4嘅極限
好on 9 唔夠幾分鐘已經賣左,想買部r2 玩下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞