[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
1635gm 啲qc
係咪一路都係無聽到有改善過?

最近想入枝1635
t1728無35唔多啱我
但外國review1635gm幾多qc問題咁
例如呢
會瘋狂全間鋪既sales一齊俾說話你聽
唔會喎 可能我上次去講到明要買咩,同埋佢問洗唔洗加filter都好肯定話唔洗
Gm鏡qc真心廢
買左六支gm
整左4支

85gm鏡面入塵
135gm鏡尾直頭有黑點
1635gm
2470gm
兩支Tele果段特別濛

好彩全部有保唔洗錢
但我d fd入會
我直接叫佢買Tamron大三元咪煩

我係工作需要先迫住原廠同要2.8
用a7r4 完全接受唔到tamron
35個焦距對我黎講有d難控
加上A73個mon搞到自信下降
諗住買支新鏡拎返信心先練35

想問下 平時影人像+景既時候
假設係天台既黃昏景
有d高樓大廈頂作層次上既背景
唔想個比例上 人太細粒 景太大
希望人佔多d既同時 景都保留住
會唔會55.8好d 定係其他推薦
試過85.4 覺得太人像鏡 唔想影大頭
本身想買T28200旅拍 行山用
但想補多支黎影人先
其實差幾多,其實我做野撚都見好多騰龍撚 開a9ii既都係咁用
我通常影靜態相 比較著重sharpness

tamron同GM比真係有大分別
其實味精mon仲衰
6千萬 同2千4百萬點比
Mon其實都克服左
個心態係反正放返入電腦睇就另一回事
著重左係構圖上先 唔理個mon
主要係煩緊買邊支鏡去影自己想要既構圖
拎85行遠啲影,唔一定係大頭既
我用自己果三支大三元gm
再借我fd買既Tamron 大三元做過test
(落腳..由17mm>200mm 焦距試晒2.8>8光圈)

可以同你講...
中間位sharpness結果分別唔大
而且Tamron鏡新d
某d 焦距邊角仲要sharp過gm
Gm大三元tele果段畫質都會急跌...Tamron反而無咁大分別

只可以講gm唔係為比客睇pro d
我真係嬲嬲地轉晒Tamron算

不過...
近年Sony Gm QC係好左少少,2018年後既鏡係少左問題
我就係用135/24多

就算1224gm畫質都冇complain
有冇得check架有支1635gm
唔check好過
認真咁講

唔搵支Tamron 做AB test我從來唔覺佢有問題
沒對比
沒傷害

如果你真係想試
1635gm品質上最多問題係35mm sharpness會大減
咁你拎支鏡係焦平情況下影石牆又好,書又好
紋理多就得

24mm 28mm 35mm
光圈F2.8 F4 F5.6 F8
每組四張共12張

有問題1635gm 35mm果段既2.8對比24/28mm係明顯濛左一層野

咁情況有保就拎去整啦,無保既自己睇情況啦

再講多d..
睇youtube有時會見到1635gm屌打t1728
咁係因為支鏡好大機會係Sony官方派鏡所以係高質鏡(youtuber本身無買果支鏡)
相反自己比錢買鏡再做test果啲就好易出事
所以網上Sony果三支大三元網評質素係好參差就咁解

利申:工作關係必需做器材撚
但係我用a7c + 1728 對焦唔算快
係 a7c 問題定關用tamron 事?
應該係關firmware事,唔記得邊個version廢咗副廠對焦速度
咁賤
唔該晒ching不過我係用a7s3其實係咪唔大影響?我基本上覺得支1635gm係完美
最近入左28-200mm 真係幾好用
2018後出定生産
呢幾日會拍板入1635gm
手上支 19年的 16-35GM 同 100-400 GM無問題
打後買幾支定焦 GM 都ok

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞