[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
我都用開菲林機插長焦
之前用過人地sony 機+ sigma2470 做嘢真係拎到手軟
好奇想問點解想換既?
btw 巴打你個名
佛學 JJ?
1. 咁啱有少少閒錢補埋部zv1 夠上
2. 工作嗰邊想試下接多啲關於拍嘢/影相嘅job, zv1唔夠用(但都好好用)
3. 有玩菲林/手動鏡,sony 暫時support 得最好(我仲有部fuji)
4. rangefinder 樣夠靚仔
5. 身痕,借工作為名買嘢
4,5係主因

佛學就鐘意但唔算好有研究嗰隻啦
Sony store trade 個價錢差到仆街
如果唔係好急嘅諗都唔好諗
因為我入左 a7c 之後,有諗過入多部 zv1 方便拎出街,但又嫌佢唔夠 wide
zv1拎嚟做嘢影相拍片冇投訴
真係好好用(係電量少)
尤其是擺定長roll 4k真係拍足5個鐘都得

但日常生活我覺得如果用開a7c 你未必會想買
因為一嚟3200 iso 已經盡盡地
二嚟我最後都係用iphone 多
如果你係enjoy point and shoot 都可以一試
不過我建議5k 嘅話買枝餅鏡插a7c仲好
就係冇咩 wide 餅鏡個度扯火
sony
35 2.8?sony 同samyang都有
35mm就福仔+techart 啦
28mm 就 iphone 啦
要 20 or wider
自拍拍片用多
sor man
唉,因為我都幾認同,我都煩緊呢樣,不過以為你講35嗰種wide
要輕便一係tamron 20mm
fe 20 1.8G
samyang 18 2.8
都算細支
已經冇更新,再來多個唔多吸引,sh依家個version
A7c無十字 各位巴打點處理呢個問題
佢真係輕 但操控感真係搞到好難決擇
追蹤對焦,就係手動鏡要移位置放大麻煩啫

btw stacked
嗚哇
即係點,係咪即係揀對焦點定係咩?
zv1冇十字制唔知有咩用
你係咪講緊支joystick
仲以為FTP係高級機先有嘅功能添
將想要對焦既野放中間用“對焦標準”
然後再移動同構圖呀
大家有冇玩開定焦老鏡 有冇推薦影人像用
準備入手carl zeiss jena 80 1.8
6萬5

咁group 見到 JM9
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞