[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
唔追求大光圈,14-30呢支一般情況下幾好用呀
影星為主 F4可以第一個排除
35mm同50mm仲話可以駁相
我本身都有諗話入20/1.8
但支野既 size 令我最後買左 1828 算
有冇人用緊sigma 35mmF2 新既細鏡,好吸引喎
你作為nikon忠實fans竟然為左$2000想轉會??
絕對有啦, 感覺係拎住枝鏡頭多過拎住部機
我第一水官網買都要拎返去整一個星期
諗緊幾時拎返去
巴打對支 35 gm 有咩comment~ 配落機身手感平衡嗎? 之制用 t2875 差唔多重但覺得有d 頭重尾輕
其實我都係新手 配落A7c係有啲頭重尾輕
有考慮過sigma 35 f2
但知道俾左呢個價錢可以直接攻頂 唔算太重 就買左
我呢啲新手睇出黎梗係張張都好滿意
AF快 全開光圈都sharp 摸上手個手感又好
我唔拍片所以focus breathing唔太影響我
thx~
我諗住買黎做鏡頭蓋日常用,之前用 55/1.8 都好滿意個畫質,只係 55 tele 左d 限制左日常用,35gm wide 返d , 造到嘅淺景深同 55/1.8 差唔多,又唔算大支
我買左之後基本上都長插
好少再換返支20/1.8G 同SAMYANG 75/1.8上去
SAMYANG淨係影人就會用多少少
各位師兄

請問sigma 85.4 distortion會唔會好勁

我影開raw + jpeg

開左in-cam correction 既raw 係咪都會有?

sharpness 同啲色水又有咩評價 ?

a7iii 想入支行影街貓

Sigma=色盲
Sigma顏色唔討好是常識
要平既話可以選擇原廠85/1.8或者有少少budget就batis85/1.8

更多sample可以上我ig睇,上面都係原廠枝85/1.8
我兩枝都有用過,ig 入面啲相都有講咩機咩鏡的
85/1.8平,全開光圈都好銳利
Batis 85對焦快好少好少,有防震,全開光圈都sharp,色彩飽和,立體感強
Ig:https://instagram.com/wymanfung17?igshid=khgz5cdqs1ir
咁sony支85.8呢?

af o唔ok? 色水正常?
上面有
ching 我見你都有用55.8
同85.8 比又點呢?
平身有t2875
想買黎做相機蓋有無人分享下
配a7c 完美,支鏡影出嚟個對比好強, 幾sharp 下
cp值都高 同gm差1級光圈同 但1陪價錢
焦距唔同影出嚟效果都唔同,好難比較㗎喎
如果你真係主力影貓,你本身都有55焦段,不如入枝tele zoom或者85/135咁
不過我角度就係揀鏡頭都係由構圖出法唔係因為我影貓就一定tele,風景就一定ultra wide,人像就50/85咁
即係如果我想突顯隻貓既動態,但又要避開雜亂既背景咪會用tele拉返近個背景壓縮啲咁
但要交代多啲背景既時候或者想構圖有趣啲,我都會用24/35依啲鏡頭影貓
不過好多時都係我懶,拎一機一鏡出街影或者唔想換鏡,所以咩焦段都俾我拎嚟影貓
影貓貓用135會唔會都係一個好選擇
Sigma支135 art抵玩
你等一兩個星期我先答到你
因為我未用過135定焦影貓,所以諗住買枝135gm試下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞