[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
Batis 個二手價其實好抵玩
支25只係GM價一半 但係畫質有起碼有八九成
始終GM支支近萬唔係真係個個負擔得起
主力影風景去旅行兼顧影人 揀1635GM
主力室內影人影食物兼顧影景 揀24GM
最正其實應該係P記支20-60mm
仲要三千零有交易
影銀河其實F2.8甚至勉強啲F4都可以
最重要係識揀時間地方,同埋識執同疊相
真係有心影,反而買個赤道儀仲有用

利申 用samyang 14/2.8影過單張冇疊相 其實都夠影
就一支玩具呀
只係走差異化
如果想入1635gm
放左支sigma 35.4 定留返好
爬完文先申下手,新手想學影相,想買部入門機玩下,主要影靜態風景夜景同日常家用之前睇過隔離C牌G7X,不過見啲師兄話C牌色唔靚,想問各位高手如果初哥入A6400配SEL55210已經夠入坑玩?
sony啲直出色水咪仲衰
apsc應該都係建議入T1770
得SEL55210影風景應該唔夠用
17-70/18-135 都可以架啦
Mamfrotto既三腳架,大家有邊款好推介
預算2千蚊內
Manfrotto先岩
a7r3系色水係咪靚左?
最近想入手a7r3同canon r6 糾結緊

唔識執相 最多較下光暗同成張相既色水
今年有冇機會出r5呢
今年出r5就到r4減價
今日係肥花入手一部 a6400 Body + sigma 30mm f1.4
其實想一齊入手 sel18135 但係就無kit set,
price.com見到有拆kit鏡買, 各位師兄拆kit鏡買唔買得過
求指教
想問下有無一個Device
係可以一邊影相 然後同時
可以一邊插Mon睇相?
即係A影緊相 同時B可以係智能裝置/Mon度睇相
講緊影嘅相同睇嘅相都係用同一張卡
最好無線嘅
A7R4依家都落到二萬 都回落左好多
未必會出A7R5住啦 係都出左a74先
三代以後無咩投訴
新手一律不建議去pricehk個堆三娘四佬
見你新手就比d伏你?
我有枝水鏡都係個度買
水你買垃圾filter就緊架喇

有朋友上去買完支canon水鏡,入面本manual唔係支鏡既,自己諗點解
我係唔係要乖乖地去原廠買
想買 sel18135 or sel1670z
18-135我會選二手...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞