[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
想問下有冇巴打用緊Sigma枝35.4?
考慮緊買枝插A7R4
諗住轉插?唔好
你係唔係唔知呢支有出e mount
一直以為dg dn先係無反版
成日覺得嗰支只係將個mc11裝埋入去咁解
E mount同L mount嗰支特別重100g左右,個尾又零零舍舍長咁一截
係內置左mc11
初期既e-mount sigma 真焦內置MC-11當直插咁賣
為左盡快推出市場,又唔洗點大改鏡入面既design
所以好想sigma出番支無反輕便版嘅35 1.4,
不過唔知會唔會有,就算有都唔知幾時先出
支35 1.2真係太大碌
邊個天才教你用膠紙?電話保護貼跟個d膠紙痴力低好多,一陣用錯強力膠紙痴甩coating唔好喊

除左鏡頭筆,重可以買zeiss個d一次性鏡頭紙
35/2都係差一級光圈姐
我諗冇咁快會出35.4

係wiki到跟據e mount鏡頭list做左呢個表

橙色GM 藍色Zeiss灰色G鏡白色無標

諗緊 A7R3加2470z定24105G做掛機鏡

加多支20 1.8G做廣角鏡

呢個配搭好唔好?我估都唔算有重複?
因為35mm我本身已經有1635gm,
2.8同2都係差一級,所以冇咩大興趣拎5000買佢
你已經步入左
一定要齊焦距呢點
既然係咁
直接大三元啦

巴打咁從唔想有鏡頭重複用處嘅角度嚟睇呢個揀鏡頭嘅方法啱唔啱
巴打佢應該係入門
唔知影咩主題
建議唔好考慮太多
T28200 T2875 24105G 1635
是但買個影下先
想欠d咩再玩
我都係
如果出左50gm 可能放支55.8 入sigma 35/2
agger
建議1635z/t1728 + t28200玩住先
2470z無謂入

不過好奇巴打點解揀a7r3 唔a73
個表右下角太空
可善用呢個空間寫埋sigma, tamron既定焦
佢想玩r高像素掛
其實我想打A73

打錯sorry

64mp我都想要

玩住A73先
a73 24mp
a7r3 42mp
a7r4 61mp

同埋r系列係犧牲iso換像素,睇你部機咩用法
我都sigma 出支35 1.4
支35 f2 睇review 好sharp
但散景真係好一般 個樣咁靚仔都買唔落手
a1唔使煩
我咁咁諗,但我撚貴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞