[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
好多都九龍區影,多啲留意身邊就會搵到
唔該晒你。但係想問多下,雖然我都預咗唔夠原廠快,但算唔算叫正常可以用?因為試過canon 24-105 2代,直頭係對唔到焦。
咁又未去到對唔到焦既,拉風箱就一時時,如果你影啲企定定既人,風景,花草樹木係完全冇問題
盡量用返原廠/E-mount,
AF-C 係ok有E-mount 7成左有, 但對焦抽第一下拉風箱拉到你嘔
如果入既話龍仔70-180啦
E-mount鏡咁抵真係唔好諗轉接
舊鏡賣左錢都番尼
因為本身另外有用canon,所以諗住如果兩面都用到就好。
小小百依家二手幾抵玩
non is 二千 IS都係三千
有冇人知sonnion啲積分可唔可以直接去sony store 買野時一次過扣曬當現金用?定係都要換成my Sony dollar 每次用得一張咁買野?
55 1.8 夠銳利,珍心值得收藏
同龍仔70-300比點樣
人地話想用埋落Canon度

T70-300冇用過 不過睇review都唔係特別出色姐
點都會係小小白質素好啲啲
加上Tele end光圈都差成倍
只要對焦方面冇咩高要求同埋唔介意長身少少
利申 用緊小小白IS不過係駁Metabones V
對焦速度唔係打雀其實夠曬用
睇左人地台灣review,8k 1個鐘連續錄先熄機,要屌都只係屌sony個mon仲係停留左係7年前,究竟幾時先會改...
其實咁執著個mon做乜9,咪又係要過落電腦
垃圾罪大要sell埋自己成2皮野既電話
其實canon有支200 2.8定焦二手都3000,雖然好難搵
用得咁細光圈貪佢方便,如果差唔得遠,我會用龍仔
新手諗住買a7c . 想問配tamrom28-200定T28-75好?

喺35-55既焦距下, 後者係咪有光圈優勢同畫質sharp D?

唔該
考慮下Sigma 28-70
Thanks自己都想做到一日一相,但近排影親都唔係好滿意
貴tamrom少少 但好似質素高好多
下個月出50gm
應該會出埋新機
用過tamron , build quality 真係好差...
相反sigma 好太多了
apsc 買邊支50mm?
fe 同 e兩支比較
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞