[Sony/罪大滔天] 相機集中討論區 (67) Alpha 1

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
你比較鐘意24咁當然買24gm
室內用仲正
35留低想街拍又唔想重時用,或者第時睇下會唔會買35 1.8或者55 1.8
其實都係睇你自己用35定24多
記得當年出咗冇耐個時有人用過話唔足24mm

實際係再窄少少
有無巴打係由85轉上135

最近心郁郁想轉下焦距
入24GM + 55.8, 放左samyang果支35, 用24GM crop
我係
放咗支batis 85換135gm
Sony官方A7iii減價
A74來了
用咗幾耐習慣到
上次手痕插枝85落APSC到覺得新世界咁
4k60 10bit 422 H265都殺
唔算太耐,因為我嗰時用85都時不時要開apsc mode,影stage 85唔夠用
同埋之前有支m42嘅pentax 135試過吓,
個人比較鍾意平平地入支舊鏡試下先決定買唔買新焦距嘅鏡
嚟緊水魚之夜唔知有無契機換到135
但由1.4變返1.8
其實影相要靚過iphone 12pro max 既相機
大約要幾多錢先買到? 懶人包果度大約iphone 喺邊部機既級數?
諗住買部旅行專用,同埋係咪一定要買鏡頭的? 唔買得唔得?
thanks
入光量方面係要更留心,
因為焦距長咗安全快門就要更加快,而且光圈細咗少少

不過如果你係擔心景深就唔使怕,
135全開反而dof淺到成日好似唔中fo咁
完全唔執細買富士
完全唔執相機羸在
可選焦距光圈連拍等等
依家iphone12pro max hdr相做得好成熟

唔執相 好難夠"靚"
除非傻瓜機/包埋鏡頭嘅機,否則全部機都要買鏡頭,
你部iphone都係有鏡頭先影到相

基本上近代相機都較少會話影得差過iphone,
尤其低光/室內就更明顯,iphone始終sensor細,吸光量低,
就算12pro max個night mode望落好似好靚咁,
但啲noise同相機都係有距離

而且iphone係用嗰3支定焦鏡做optical zoom,
即係除非你係zoom到exactly嗰個magnification(wide angle同2.5x)先會keep到個quality,
如果唔係全部都係digital zoom,即係crop相,
張相個resolution就會按比例降低,而且冇咗唔同焦距最重要個透視感/前後景比例嘅分別

仲有就係手機鏡頭構造比較簡單,
sharpness、色散同flare表現都難同相機鏡頭比

相機操作上個彈性比手機都好,
人手控制景深都比較容易,都未計eye af呀focus tracking嗰啲
新手由canon m50 轉會 A7c (so 0 12380$ 有得分期) 想請教少少野

1)想配支TAMRON 28-75mm F2.8,連鎖店得CMK有 ~ 5400要訂兩星期
想問大家有冇心水邊度買好? 我見price.com 都係差不多價錢,但唔熟相機店,係咪去 D-base 永成萬成買好?唔好去3羊4寶 (DC fever無賣TAMRON)

2) 想放左部canon m50 係咪都係上網賣?DC fever?

thanks
睇影相嗰個人,本身影相靚就iPhone都影得靚過新手十幾萬器材
如果剩講質素九成都好過iphone
買嚟旅行用就要睇下你有幾多錢budget同埋係唔係真係有心想學影相
有啲相機係有得換鏡頭,即係機身已經連住鏡頭
好多時你睇人影既相都係經過後製,所謂iPhone 直出都只係iphone幫你後製咗,所以要方便用返iphone最好
應該咁講,本身識影相嘅用iphone都影得靚,相機就更好
唔識影相嘅,用相機都易影下糖水相呃下人,
不過唔想晒時間學下相機點運作嘅話,
用iphone係方便好多,影出嚟亦絕對唔失禮
剩係買24GM一支其實就夠
Crop埋當35mm用

50.8你買咗都唔會用
一黎50同85視覺太類似
二黎用慣GM級數鏡頭支50你會嫌對焦慢

一係就35GM再配支Ultrawide
講起水魚之夜唔知幾時先有 35gm 優惠
你放心 135mm 1.8景深仲淺過85mm 1.4唔少
我個fd一直嚮福源數碼買野都好似唔錯
tamron記住一定一定要買行,邊間我就唔知有咩大分別
so far喺四寶買過,d base買過都冇出過問題

放機呢家野,你放dc fever同時放carousell放facebook再拎埋上星際問,
睇下邊邊有人要又最高價咪得
135 1.8≈105 1.4≈85 1.2
唔知會唔會勁過a9II
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞