點解減肥減極都失敗。。(非膠)

459 回覆
8 Like 98 Dislike
有同步做架
衛蘭 同 衛詩唔識分?
幾大碗呀

100g就差不多
都係肥婆電單車,1部3轆1部2轆咁解
你飲食嗰邊唔清楚
但係運動方面唔太得

你 「一星期3-5日運動做半個鐘」係帶氧啦?
其實真係唔建議靠做帶氧減肥,除非你係真係好鍾意帶氧運動

因為做帶氧你可以理解成-kcal
咁當你tdee 2000
下面係你星期一至日 既食量
同一星期3-5日運動做半個鐘

星期一 帶氧半個鐘
2100 -200
星期二 帶氧半個鐘
2200 -200
星期三 帶氧半個鐘
2100 -200
4 帶氧半個鐘
2100 -200

咁睇,你呢個星期都仲係多左300kcal
所以都係會肥
當然上面所有數字都係我假設
半個鐘減200我都是但作啫 唔好當真

用帶氧做減肥最大嘅問題就係
佢唔可以幫你提高tdee
啫係做幾多減幾多 但係仲要係減好少
就算你跑得多 嗰日嘅kcal係減左
咁第2日冇跑咪又多返?

所以唔係話帶氧減唔到肥
係如果你真係諗住用帶氧黎減肥
個效率會好低好低 仲要真係好撚努力先得

所以建議gym

最後仲有一個原因
pined
無即刻肥 隔咗咁多年先去到55kg 但身高都高咗

平時都食飯都係食普通茶餐廳份量
會 我睇住 beginners既學住先!!!!
係,如果追求大隻,gym room 機係必需品黎
減肚腩難過減重
孖住做會唔會效果好D? 肌力好左 會減快D calories
你咁減法冇可能減到肥,起碼係做咁上下重訓,多肉多菜少碳水會比較好

精緻澱粉例如白飯米線麵包呢的唔好食咁多,最好以抗性澱粉比較高既野嚟做主食,例如一睇就知會啃死嘅麥包,意粉等。

咁當然,份量梗係要少。當你每餐嘅份量都比以往少 (例如主食係一塊麥包/一執仔意粉),自然會feel到一直都好肚餓,但你要習慣等個胃縮返細先,耐咗就會無問題

要完全戒食任何零食 (餅乾薯片糖水雪糕 etc..),有時真係好肚餓咪食吓生果,果仁咁

利申:自己都係咁減肥,減咗一個月左右,一個禮拜做4日重訓,原本勁大個肚腩而家完全冇咗個車軚
我都係自己買對啞鈴同啞鈴櫈喺屋企做
不過最主要都係飲食 卡路里吸收要少過消耗
呢個至做要 運動都係輔助(我覺得)
係,我平時食野食到個胃大曬,真係唔好。。
人生咁辛苦做乜 食啦
obviously會做weight training
應該冇食到2000kcal 一日
我會做帶氧後加呢個一次
https://youtu.be/B4MsfoosrHU
依家知真係做唔夠既...
窮撚冇錢做gym 只可以係屋企做下其他
因為你肌肉需要既養份多咗
即係多左quota
重訓係做邊類型動作?每次做幾耐?
當然最好緊係飲食控制 孖住 gym
如果你係話帶氧 孖 gym既話
都係果句
帶氧個效率好低 不過你鍾意做都冇問題
我都知效率好低
但我只想一個月減一磅
估唔到咁樣都減唔到
另外想問下有咩原因會啲體重好浮動
我試過日日朝早起身磅
尋日同今日可以差3~5lbs
定其實咁樣係正常?
其實試下用麵食(唔落粉,試下意粉)做碳水主食
再多肉菜小碳水咁食

飯係升糖指數好高既碳水,會易吸收好多,相對其他碳水係較肥既野
https://hk.appledaily.com/special/20171215/HY7EW7ESERRNHFYSXLIAJYOGUI/

提外話你應該巴打?
17x 60kg唔重啦,女既話呢個重量都正常
你想修身練平均自己係要去做尖改善
瘦完個結果都未必係好好
水份呀

你琴日食既野未柯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞