點解減肥減極都失敗。。(非膠)

459 回覆
8 Like 98 Dislike
10分鐘做出腹肌
Low carb high protein diet + low intensity cardio + weight training = calories deficit = weight loss
每個營養元素都對身體好
當然我唔係話keto唔work, 我自己都有興趣想試
但係排他性既營養我覺得都得差少少
呢樣唔得個樣唔得,學咩人減?
減肥都唔得咖啦

唔洗完全唔食carb,只係叫你食少啲,用菜同high protein代替

Carb係好野黎,完全戒嘅話你減完都會快速反彈
但食好多甲類菜,所以都好飽,又可以照食肉零運動。d人話7分飲食3分運動我覺得都幾岩,而家成個飲食習慣改變左,覺得自己好健康
中學時暑假減,每日早餐一包餅,lunch一條蕉加餅,夜晚小半碗飯、一隻蛋、蔬菜,每日跑公園半個鐘,兩個月內58kg減到49kg。餅係梳打餅防胃痛。

利申:依家叫我咁樣減我會喊出嚟
我減了10kg 一年左右。

你有冇正餐外食零食?
控制成個星期攝取唔過量就得,最後咪又係calories deficit
唔好人講乜都信
唔關食邊料食物既問題
最後既總數先係變肥定瘦
就算日日食老麥都可以瘦

最簡單黎黎
減肥只係一條數咋
你玩緊一隻 「唔可以爆quota既game」

1g碳水 4kcal
1g蛋白 4kcal
1g脂肪 9kcal
1g酒精 7kcal

假設你tdee係2000kcal
冇論你係1日剩係食晒飯
碳水4kcal x 500g =2000kcal

定係食乜9都好
碳水200g +蛋白200g +脂肪44g
= 4x200 + 4x200 +9x44
=1996kcal

唔係啲on9講咩食碳水會肥
要戒澱粉 講呢啲都係on9
就算你食0碳水
1g蛋白 4kcal
1g脂肪 9kcal
1g酒精 7kcal

呢幾個你食埋 條數多過tdee一樣會肥
不過下面會補充返少少啲人話戒碳水會瘦既原因

就算我靠老麥 唔超過2000kcal都唔會肥

食多過tdee就肥
食少過就瘦

不過,講到尾我會建議樓主都係去做gym最好
頭先講左想減肥 想緊要食少過tdee

但係與其一味死忍食勁少,又食清啲
之後唔開心又忍唔住食勁多反彈

直接加quota比自己咪仲好?
令到自己個tdee高啲,咁咪可以食多啲都唔會見囉

最後,啲人話戒碳水會瘦既原因,個人認為係咁
因為係香港 你除左去鋸扒 9成都係食緊碳水
你出街食野 都係飯同麵 加丁咁多肉比你
啲飲品又多糖

啫係正常香港人既tdee 本來已經有大部分係黎自碳水
所以佢地減碳水既時候先會好似好有用咁
一知半解就以為 碳水=肥

比樓主既建議
1.做gym加tdee
或者係其他你中意既運動都得
不過對於肌肉量黎講都係gym最有效

2.開始學下基本營養學既野
3.開始諗下自己平時食既係邊類型既食物
4.戒酒精 如有 1g 7kcal

睇下啲有用既YouTuber
本地推 kofgym
咖啡奶茶 同咩咩W__g果啲唔好睇

同最高汁既 athleanx

幫到你咁多 減唔減到肥 睇你自己做幾多野啦
我又唔係營養師 都係分享下自己經驗姐
少碳水同零碳水都係自己決定
大家討論下 你有方法都可以提供比樓主
咁咪好
最緊要搵到屬於自己既飲食模式
減嚟做乜
你啲脂肪用錢食返嚟㗎
師兄好有心
咁唔食飯我真係頂唔順
直頭暈到想嘔
6點後唔食真係做唔到...

我一日只係lunch食半碗飯算多定少...
我自己就進行斷食
無人約食飯嘅話就一日一餐
有人會話唔健康
但有好多研究都話反而會對身體好
咁我就不嬲唔理嗰啲所謂專家
憑自己感覺同實況
唔通又胃痛又暈咁都斷食咩
我無咩不良反應
由150磅到最瘦110磅
而家117左右
減咗一年半
頭半年認真少少
之後都間唔中放肆
無反彈
運動就有心機先做
一日一餐係要食飽
蛋白質 澱粉質 咩都食得
最重要係
食原形食物
減肥黎講主要控制飲食
運動係輔助
好有心
食低升糖複合碳水化合物做主食
樓主pin this la
少啦
戒飯
留名
有時都想食d邪惡野,但食完就要拉上補下
Btw其實我仲未減完不過進度都唔錯先分享下
巴打你講得最中肯,好有心,多謝
keep住囉
有時悶 我就會轉下模式
睇有冇更好既玩法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞