點解減肥減極都失敗。。(非膠)

459 回覆
8 Like 98 Dislike
想問下呢個運動有冇用?

我通常做半個鐘帶氧會加呢個
算唔算係練到肌肉?
唔關時間事
睇你set咩program 比自己
當時減完有冇肥返?依家呢?
我自己掉轉 ,可樂汽水雪糕照食,但有運動就keep住好fit
肌肉既增長係因為你撕裂佢
之後用足夠蛋白質修復

你大腦知道你 舉開呢d重量
就會去適應 提供返足夠既營養
你可以去睇kofgym

我就因為時間問題,自己就分開曬d肌群去操

通常我就推到攰 用唔到力就收皮
但新手就唔好咁 有排你好返
做掌上壓 situp burpee,一般人做自身體的重訓,已經可以減得好快
想增肥點好
我之前大約75kg,大概4-5個月左右減到65kg左右
一直到而家都冇反彈

我嗰陣一日大概做5日力量訓練,每次一個鐘左右
好少做有氧 大概一個月應該得兩至三次

食野我就好清
早餐係燕麥加蛋白粉同兩隻烚蛋
午餐就少少菜同雞胸肉 碳水有時就蕃薯 南瓜 螺絲粉咁
晚餐就一定有菜 蛋白粉就魚/蝦/雞或牛肉咁
飲野得水同齋啡 冇飲過其他咁濟 水大概一日3-4L

嗰陣控制住一日大概150g碳水 130g蛋白 脂肪就隨緣
碳水蛋白有時高啲都冇乜所謂
盡量少油少糖 之後每個月都keep住跌磅 肌肉又多左

但訓覺前有時都會feel到餓 但冇計 減肥實會有餓 唔好太餓就得 太餓就食返少少野 唔係訓唔著

以上係我既經驗而家想增肌 碳水升到250g都唔肥 睇黎要再食得多啲
我都試下肉類轉哂雞胸先
可能我真係增肌得少變咗冇效
但跟過hiit 真係頂唔順
我食carbs
一日四餐都係飯

早餐 牛排飯

午餐 雞胸 or 豬排飯

下午茶 叉燒飯

晚餐 倉魚 菜飯
肥婆會話:天生,遺傳,基因,已經食好少,易吸收,有做運動。。。
點解我都係咁肥架

多多藉口,簡單一句,好似儲錢咁,收入大過支出,自自然然就儲到肥

個個識減肥
咁既話健身教練 同 營養師咪無飯開
食草
根本就係扼人,你每日做keep住做運動,根本已經好難肥
我直頭唔食 訓較
或者食一兩塊餅就唔食
最有效

計黎計去無乜用
講真
再係咁會有心理病㗎
我覺得做gym 都緊要
同埋可能你出去食嗰3-5餐或者平時食既量有問題
要睇計下自己啲代謝係幾多作個參考
之後再慢慢加或減個食量
唔係既 有教練可以有更好performance
如果想入gym玩 又唔想傷
最緊要搵個有心教練姐

但減肥搵人教就。。。。。
我自己都係做自重,好少去gym room,體脂長期都keep係 10%附近,我覺得運動最重要係堅持,而邊度做分別唔大
點解既
窮撚冇錢做gym
不過我會試下係屋企做多啲增肌

代謝同卡路里開頭有計下
見食啲野都好似冇過同冇太低就冇再計
可能我太唔認真計
明既
好少癲佬係想變大舊佬

gym有好多野玩
strongman , Deadlift 個種爽快,係要比錢d專業人士教下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞