2000fun食水深不見底

1001 回覆
345 Like 136 Dislike
呢度好多弱智打手
唉wiki埋俾你地睇

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E5%BB%BA%E8%AD%B0%E5%94%AE%E5%83%B9

建議售價是廠商對其所生產的產品,提供給零售商在販賣時價格設定的建議數字
你哋唔係要改,因為建議零售價先係海關要求使用嘅字眼,你哋唔用建議零售價呢個term就真係有機會俾人告海關

商品說明條例乙部 一般指引
《商品說明條例》的公平營商條文

2.17 製造商或供應商或會為某些產品設建議零售價(或使用「標準價」、「參考價」或「意向價」這些用語)。如零售商為了作出價格比較而打算把任何上述價格與某產品的實際銷售價一併展示,他們應該明確述明前者價格為建議零售價,並且不應令人覺得該建議零售價是「原價」,除非零售商曾於一段合理期間內將其應用於該產品
已經明碼實價
大把更黑既店
你不如話周大福食水深不見底⋯
Citation用Wikipedia

中學畢業未
唔使賺
而家我出緊academic paper?
但樓上有人講過建議售價都無咁高
ok,cambridge夠權威未?
suggested retail price (SRP)
the price that customers should pay for goods according to the manufacturer

manufacturer係生產果個,除非生產商無set MSRP,如果唔係零售商係唔可以自己話自己個價係MSRP
https://dictionary.cambridge.org/dictionary/english/suggested-retail-price
有人拎住枝槍叫你買?明碼實價
咁都好講 建議售價不嬲老作
同埋你係外國運番黎有機會爛呢同要等幾耐
我估有人唔介意比多一千幾百即刻拎係手玩
人地主力都唔係服侍你呢種撚樣
仲有你咁講唔跑去賣淘寶野既鋪慢慢唱
係呀淘寶做緊10蚊 你做咩賣100蚊呀 當人水魚?
人地唔洗比租唔洗養人咩
真係痴線連登son 成熟小小啦
係連登要幫一間鋪頭倒米原來都幾易
話果間野職員, 幫佢同老細反映,然後立場就可以任佢擺
只要係負面既就好多人信, 唔駛Fact check
追post啦
On9打手邏輯混亂
建議售價不嬲老作

上面好似有人quote咗商品說明條例有講唔可以老作
人哋用「建議零售價」,跟住海關指引,個MSRP你自己FF出嚟?

你Cite SRP去解釋咩叫MSRP,你唔好Cite Head去解釋咩叫Dick Head?

商品說明條例乙部 一般指引
《商品說明條例》的公平營商條文

2.17 製造商或供應商或會為某些產品設建議零售價(或使用「標準價」、「參考價」或「意向價」這些用語)。如零售商為了作出價格比較而打算把任何上述價格與某產品的實際銷售價一併展示,他們應該明確述明前者價格為建議零售價,並且不應令人覺得該建議零售價是「原價」,除非零售商曾於一段合理期間內將其應用於該產品

你上面盲撚咗嘅我依家貼多次俾你,屌你老母道歉未呀柒頭
2kf係專門水鳩d細路仔零用錢咋
「建議零售價」呢個term喺香港係海關容許啲零售商喺比較價格嗰陣用,啫係點作都得

反而如果佢哋用咩「原價」、「建議售價」、「參考價」就真係有機會俾人告

樓豬班柒頭以為自己好撚醒,點知連商品說明條例都未睇過就衝出嚟柒
製造商或供應商或會為某些產品設建議零售價(或使用「標準價」、「參考價」或「意向價」這些用語)。

如零售商為了作出價格比較而打算把任何上述價格與某產品的實際銷售價一併展示,他們應該明確述明前者價格為建議零售價

Oculus官方建議零售價係299/399鎂 64/256GB
2000fun寫建議售價4200HKD
我屌2000fun有錯?我錯乜?
2kf就係寫建議售價啵
真藍,利申前版主...成班admin都藍到黑
已經改咗定點
我宜家開嚟睇已經係3199
#200改左
呢點我可以回應返 就好似部份產品香港無官方代理 有個別代理自己入貨賣 當佢供貨俾其他公司或者零售 佢就係呢件產品嘅供應商 佢係可以為自己嘅產品定SRP
香港邊有良心鋪頭嫁G巴
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞