2000fun食水深不見底

1001 回覆
345 Like 136 Dislike
你係咪覺得自己好撚幽默
就算amazon買
送黎香港都好 點都唔可以算係香港行貨架喇
任何香港customer service都冇
保養又冇
雖然全球化 買外國野方便左
但係行貨水貨嘅定義我諗都未變嘅
嗱 我喺Online搵咗一個供應商嘅定義 當然佢未必一定100%喺本土法律上準確 因為佢嘅Source係支那法律 但你可以參考下

「《零售商供應商公平交易管理辦法》規定:供應商是指直接向零售商提供商品及相應服務的企業及其分支機構、個體工商戶,包括製造商、經銷商和其他中介商。或稱為“廠商”,即供應商品的個人或法人。供應商可以是農民、生產基地、製造商、代理商、批發商(限一級)、進口商等,應避免太多中間環節的供應商。例如:二級批發商、經銷商、皮包公司(倒爺)、或親友所開的公司。」
歐盟玩具指令針對此類重要角色正式規定的定義如下:

製造商:製造玩具或委託他人設計/製造玩具,並以自己的名義或商標銷售該玩具的任何自然人或法人

授權代表: 在歐洲共同體境內接獲製造商書面委託,將代表製造商進行指定工作的任何自然人或法人。

進口商:在歐洲共同體境內成立,向歐洲共同體市場的第三方國家採購玩具的任何自然人或法人。

經銷商:供應鏈中不屬於製造商或進口商,但負責在市場上銷售玩具的任何自然人或法人。
我都認同我依段講到1999咁
不過我想講既係oculus全球(除歐洲地區)MSRP299
amazon係oculus既經銷商,全球發貨
oculus自己唔出貨俾香港,但係人人都可以係amazon用MSRP既價錢買到仲有oculus(amazon)既保養

你香港細鋪同oculus拎唔到代理,拎唔到貨
唔代表你可以鳩up,作一個假既MSRP出黎誤導人

btw依家水同行既界線真係越黎越模糊
你去買行既GPU/motherboard,壞左其實一樣係佢幫你寄去整
唔似以前既電腦/依家既傳統家電,係返本地維修
放鬆啲啦香港人,幽默下唔好咩?
咁有d人 時薪都幾千 幾萬計
又會唔會為平幾百蚊 去花時間精神去格價?
有customer service,有保養,我地TG lihkg VR group有幾個人試過啦
唔係價錢問題,係呃人,扮自己平過公價
上次等咗三星期先寄出,寄出之後五日到
建議售價一向都係講緊官方嘅訂價,如果oculus quest冇行價又何來有建議售價?
作建議零售價呢樣嘢都係超級市場嘅問題再討論都意義唔大
只係覺得標示USD299都係有佢唔合理嘅位咁解
因為除左amazon同埋會經amazon買嘅人之外,當中有更加大部份嘅持份者係冇expect過香港市場會用到USD299買到oculus,不論買家,舖頭甚至香港官方
oculus我一年前夠試過搞保養
保養唔寄香港
customer service係美國個邊嘅
除非佢改左 保養可以寄香港啦

其實有我入gp 不過從來都冇時間睇
保養要經amazon嫁,唔係oculus,amazon先係你既「代理」
amazon淨係搞退款
個時壞件要換amazon都唔受 因為冇貨

同埋過左30日仲可以搵amazon?
真係好撚off
你可以提下巴絲
用咩方法買得平d / 藍店唔好買

人地做生意賣幾貴關你咩事
咁都要屌
樣樣比你知買成本價先買好唔好?
iPhone 成本價夠平 你唔去屌蘋果?
利申唔係幫兩千fun
只係覺得樓主同認同佢既on99
之前全世界都無貨緊係淨係退款啦
30日我唔sure,我無認真睇過啲T&C
不過暫時個group run左咁耐,有問題果啲通常都係機王
如果超過2星期無事,果堆好似無人有壞機過(除左elite strap)
睇post plz,唔係屌佢貴,係屌佢呃人
當年壞手掣唔識震 搵過oculus
淨係會寄美國住宅地址
30日內搵amazon純粹係amazon做賣家所提供嘅服務姐
過30日就應該要返oculus
香港d鋪頭都有7日內有問題可以換啦
過左頭7就要搵返代理
其實供應商個定義太廣,2kf 進口都算供應商,但佢本質就係零售商,係直接賣貨俾消費者姐係用果個。
即係其實建議零售價真係任佢吹,佢進口佢冇犯法,但佢建議零售價一定係用黎誤導消費者,令消費者誤以為就係本來廠商定既建議零售價,即係所謂原價,佢冇得唔認。
所以呢,2kf 係冇犯法,但係佢一定係有誤導消費者。 然後再黎個咁既關公災難,真係睇到都覺得唔舒服
同埋你又知個建議零售價唔係個廠比
外銷野建議零售價 貴d是常識吧
日本野內銷係平好多
就算行貨都賣貴過係日本本土
你唔撚屌日本仔?
成日咩都屌一餐
中二病又病發?
日本內銷一件野100yen一件,日本話外銷定價係400yen一件
鋪頭A係香港賣500yen一件,無問題
鋪頭B係香港話件野建議售價800yen一件,佢現貨賣500yen,鋪頭B係呃緊人
估唔到 2000fun 都咁多打手
俾個 ACC 2000fun 佢代買 uplay game , 夠膽死同我掛 VPN 去台灣買平價版 game.
事前又唔講。
chatroom 屌9佢先話如果我俾 ubi ban 咗願意賠償。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞