2000fun食水深不見底

1001 回覆
345 Like 136 Dislike
你理解就有問題
支持樓主去旋轉同 dcfever 幫我地將所有賣野既 item 格價,唔做正契弟
係由製造商訂明
任何人亂改人地個建議售價當然有問題啦
2kfun想點標個售價都冇問題
但建議售價點可以老作
點解有咁多弱智/打手

如果你話人地建議售價係美金 香港唔適用
咁香港係冇行貨 即係冇建議售價
你老作一個出黎當然又係有問題啦

話知你賣天價賺人錢
售價點標都冇問題
建議售價(msrp)就一早由facebook訂左
唔應該老作
你既理解係點?解譯下,你下下都貼依段出黎
係我地既角度,就係依段野證明2000fun既做法有問題,你就話唔係
咁你覺得依段野係點解譯?
輸唔撚起,弱撚智
而家灰色地帶係USD299呢個官方建議零售價適唔適用落香港市場度
問下oculus官方覺得香港應唔應該用USD299嘅價錢就買到oculus,佢地都未必比到答案你
睇pin啦,唔係屌佢貴啊
建議售價適用但你老作=你衰
唔適用 即係冇msrp 而你老作出黎=都係你衰
亂作msrp點都係衰
d野全部都係賣個個人標價, MSRP????
咁個問題又變番去百佳個例子度咁
連登仔邊會同你用腦理性討論
Oculus佢收唔收香港信用卡?收
Oculus佢寄唔寄香港?唔寄
係香港出事有冇保養?有,但係要自己寄返去美國/台灣

Amazon收唔收香港信用卡?收,仲可以港紙結算
amazon佢寄唔寄香港?寄,仲要免運費
amazon係唔係oculus特約經銷商?係
amazon係香港有冇保養?有,佢包埋寄返美國既運費

結論,oculus唔直銷香港,amazon係oculus既香港經銷商
香港買Oculus quest2係應該要跟Oculus既MSRP
amazon買既貨等同傳統意義上既行貨
首先,係「你」,唔好你哋

第二,根本由頭到尾都只應該討論呢段野,除咗呢段野之外喺香港唔存在其他任何法律證明2KF有錯。而呢段野係我post,你喺見到呢段野之前已經自作主張覺得2KF有錯,所以唔存在咩喺你角度呢段野證明,唔好偷鳩人哋啲論據,更加唔好怯就將「有錯」改成次一級嘅「有問題」

第三,如果你中文有障礙,呢段嘢從頭到尾得一個意思

「如果零售商要標註一個同實際售價有出入嘅價錢作比較用途,唔可以使用『原價』呢個term」

今日2KF得一種情況係犯法,就係用「原價」呢個term

有犯法就報海關,無犯法嘅自由市場人哋個建議售價鍾意標幾錢關你撚事

That's it, That's all
據我所知 百佳等超市標嘅係原價
而根據樓上某弱智post嘅一段文
並且不應令人覺得該建議零售價是「原價」
明確指出左原價同建議零售價係兩樣野
原價係指原來售價 即係間鋪原本標嘅售價
所以先會有特價出現
所以百佳等超市標原價並冇問題
而且唔係好多野都有msrp
哦,咁就明啦,你想話2kf無犯法
係啊,我都無話2kf犯法,我話佢錯姐,做錯野唔一定係犯法嫁ma
有人做唔等於無錯嘅 市場上有樓主有心有力想去掃除舊弊都係好事 如果買家爭氣啲就唔會代理帶頭炒呢啲咁仆街嘅嘢 以事論事就無問題嘅 不過就呢個case 好似電腦硬件咁 Intel U又幾家 同一隻SSD又幾家 有邊一家係官方代理? 咁非官方代理符唔符合「供應商」呢個字? 符合咁係咪即係有資格定SRP?
「如果零售商要標註一個同實際售價有出入嘅價錢作比較用途,唔可以使用『原價』呢個term」
你依段嘅理解完全係錯

同埋

首先,係「你」,唔好你哋
家陣多過一人個指出你嘅理解有問題
點解唔可以用我地?
如果你係指你 而非你地
根本一直都淨係講緊你
法律係維持道德嘅下限 而追求應該係向上追 有改善空間咪去改囉
唔係想寸你
但你呢段嘢個logic咁似深之都d水行貨咁
你以為你搵多幾條烏合之眾喺度圍爐就會令你錯誤嘅理解變為正確?
非官方代理 即係非行貨 即係水貨
人人都可以入水貨再出去賣
咁當然唔可以計做供應商

冇記錯嘅話 當年htc vive嘅美金msrp係600usd
但係美國野唔賣香港
而當時香港嘅行貨只係得一間
好似係賣緊8千幾港紙
咁佢係行貨 當然就同htc個邊傾左先有行貨賣
咁香港嘅msrp都係由佢地訂

但依家oculus係香港冇行貨
當然唔能夠鳩作個香港msrp出黎啦
水行貨係佢包埋未來可能要承擔既運費再幫你寄埋
amazon要你自己寄,但係俾返郵費你
水行貨價>amazon價
咁amazon點解唔可以叫行貨?同一間公司,無中介費用
眾人皆醉我獨醒
係啊,你岩曬
不嬲行就行水就水架啦
乜嘢「等同傳統意義上既行貨」睇到眼都突埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞