一人一間幫襯過嘅Salon/髮型師 (3)

1001 回覆
54 Like 4 Dislike
呢間個頭皮護理treatment有冇伏 想BOOK
THX
我2個月前幫襯左yon chiu (好既髮型師deserve好評
之前冇睇過哩個post
係朋友剪完大讚 介紹我去

我頭髮keep 住電同染左十幾年 髮質好差 成日成堆草咁 令到個人好冇精神 所以一直都好想搵到好既treatment
所以今次就算聽到要用2000-3000蚊我都book左黎試下

一開始我既request係剪短到膊頭位+ 梨花頭+染髮+護理頭髮
一開始show左張相比佢睇 講我想要既效果
我之前剪開既髮型師都係睇完相就算 但yon 真係會好仔細同我討論張相個髮型 佢覺得唔適合我 同埋覺得我張相既髮型好唔立體 好易剪但唔靚
睇得出佢剪髮真係好認真
最後淨剪都用左1-2個鐘
佢好花心機一層一層剪

成個電剪染過程都用左7-8個鐘 坐到pat pat 痛
剪完後我覺得最amazing既野係我成個髮型薄左立體左之餘 我本身堆草竟然有接近秀髮既感覺
頭一個月 加堆用佢既home care 係真係keep到個型同個髮質
過左2個月的確係差左 但我覺得好正常 因為本身真係太差 但overall都比當初好
另外一樣好impressed既野係我以前電負離子/梨花頭我都會負電完果幾日唔出街 因為個頂會好扁好柒
但今次係一d都唔會!! 頭幾日係超靚 !
我諗返應該係因為佢電既時候係個頂做左d功夫 令到頂d頭髮唔會好貼

整體評語係
佢唔會太講野(岩我哩d毒撚)
一開始的確會比佢既氣場嚇親
而且價錢係少貴
但佢對頭髮既堅持真係好值得欣賞同支持
出黎一定唔會失望

利申:突登開ac 做打手
某層平行時空?
發覺原來好多間呢到有少少正評嘅都係stage
terry leung
Jackychan
Luna
眾巴絲有冇將軍澳/觀塘有冇髮型師介紹,唔想出太遠,只想剪頭髮no treatment /電染
唔好去比佢剪頭髮剪左5分鐘都唔知有冇 咁就剪完
剪得齊輯輯咁,明明同佢講剪短8cm左右 但剪完好似冇剪剪短到咁 仲係咁長

同一時間接成6個客
除左開頭佢會睇下你啲髮質同剪髮外,其他全程都助手跟
Jackychan唔算好好喎樓上有其他絲打都話佢麻麻地,揀客做

我之前都因為連登推薦先去搵佢做,點知伏
又hea又拋晒比助手做,染個髮又幫我染到黑蚊蚊
有啊 唔知係咪因為我遲到左一個鐘 加上前一晚我完全失眠 瞓咗一陣先上去 佢就有少少唔friendly 全日都冇理過我 淨係叫我助手幫我染頭髮 基本上佢係開頭問你想要整咩色 然後嗰七個鐘入邊 都唔會點理你 掛住幫其他客整 最後得我一個喺salon 連個助手都走埋 跟住後尾先同我傾番計 就話我做咩唔講嘢 同佢講我通宵左成晚 佢先我話「哦係咩 我都奇怪點解你咁靜」我心諗係你一開頭冇乜點同我講嘢 先至咁 雖然係整得幾靚 balayage線條幾靚 但係唔係我心目中想要嗰隻色 (係想染灰色但係髮尾都係偏黃淺啡色)加上全程都係佢個助手幫我整 收我$2700 已經九折左 覺得唔係好抵 加上服務態度 我覺得麻麻哋

可能大家如果我唔遲到嘅話 佢應該有心機同我整掛
原本都想搵佢整balayage
又係想整灰色
聽完你講好似有d伏味
有無人有好介紹

不過你遲一個鐘又係誇左d嘅
試過係Wayneli_hair 同salon 嘅Lucaschan 整過幾次balayage
佢對比起Wayneli 平D 手勢都好
佢真係好好人 第一次約佢唔知醒
但係佢都冇嬲 仲同我講唔緊要
整過三次balayage 有心理準備係佢嗰度預咗坐得耐
但係效果好 色ok
整之前同問你想整咩色 整唔到都會同你解釋
同埋都會諗定下次嗰啲鋪排
利申:依家冇喺佢嗰度整 因為前排收入少左
加上想轉耳圈染
我見佢ig啲圖電得好靚
咁都係去返樓上有絲打介紹既terry Leung
因為佢揀客做個頭有潛質整得靚靚 可以比佢放落Ig到個啲咪比啲心機去整囉

利申 冇比佢po ig
中過伏?
同埋佢助手仲整得有心過佢起碼個態度睇得出有心跟你

而佢本人完全冇理過我咁睇都唔睇下搞成點,真係得開頭個幾分鐘係由佢本人跟我

臨尾整完個頭差吹髮個陣,個助手仲同我講一陣jacky會過黎幫我吹埋個頭
點知等左一陣,走過黎幫我吹頭個個又係助手我見佢本人跟緊佢個熟客仔 完全唔得閒理我

等到個助手幫我吹乾晒個頭,佢先走過黎扮下野吹多兩野
伏囉 又唔算大伏既
可能我啲髮質太差 整唔出咩靚頭咪冇咁好心機去整囉

不過你去到要預左佢同一時間接5、6個客唔係幾得閒理你
就咁睇terry Leung好似係電得唔錯
只係洗頭同埋風筒放地下既問題
希望唔好中伏
我早幾個星期都去左搵amam lo
book完先識上嚟睇有無伏
好彩當日佢都無sell我
而家心有餘悸
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞