一人一間幫襯過嘅Salon/髮型師 (3)

1001 回覆
54 Like 4 Dislike
原post: https://lih.kg/1764313
Post 2: https://lih.kg/2116792

推介/伏list: https://docs.google.com/document/d/1gscdmP1WTbYDAwdBoPUCUVhO3Bagl7_6hZ5eOOdKWNw/edit?usp=drivesdk

啲800幾包3樣嘅絕對有伏!去到先屈做treatment/其他護理,話你地髮質乾,等你坐低左唔好意思走。佢地唔會怕你寫衰,就算做臭左個朵,轉個頭改個名開個新ig又出黎呃人。
中伏左幾次學識左,如果要係ig揀,假相、唔係實拍嗰啲,多數係伏。留意下啲相係咪係現場影,有時候啲相太靚,有機會係偷人地/日本嘅作品圖。
唔好再貪平信800幾包幾樣。800$幾對呢啲所謂髮型師黎講太細張單,佢哋根本唔想做。有啲明碼實價話收你千幾 但整得好 keep得耐(當然要認真睇下佢啲作品同埋睇下有冇客人評價、回圖)
希望香港嘅髮型師可以生性啲有良心啲,多啲去上下堂增長下自己實力,唔好一味靠屈。你整頭髮係整得靚嘅,唔洗用便宜黎做招徠都會有客。
Lm
lm
LM
講起就嬲
我平時有間去開嘅salon,不過成日碌ig見到啲salon好似整出黎都唔錯,見佢又咁平,唸住去試試佢,於是book左尖沙咀世紀商業大廈一間salon做染髮,3項先368(我簡左普通染,treatment同剪), 反正我唸住都唔係想染啲咩特別色,只係想染啡,應該好難差得去邊啦。

我準時上到去,條友叫我坐係到等,一等就等左半個鐘,個髮型師先返黎,都算,咁開始整啦,佢比我簡用邊隻染,我話無所謂,因為我之前個頭漂過電過染過,基本上已經乜都試過,覺得應該隻隻都差唔多。染緊嘅時候個頭同眼已經"拿拿"地,我已經心唸佢一定係用cheap野。染完洗吹完個頭,佢問我個色o唔ok,我一睇,屌,哪有色?我個頭已經係易上色戈啲,以前自己染都染到金色,係到染完竟然可以完全好似無分別咁,心入面已經屌緊,唸住是Q但,當368剪左個頭算啦,佢又剪得唔係好差嘅。

但係返到屋企開始頸痕,我唸住係啲頭碎,所以又洗多次頭,不過都係痕,但戈陣無理啦,唸住無事,點知第二日開始生粒粒,成條頸都係,對耳仔又紅又腫又甩皮,仲要痕到仆街,戈陣我都sense唔到係關染頭事嘅,以為係濕疹,我就去左睇醫生,醫生話正常濕疹係生係啲關節位,有汗up住戈啲位,而我生嘅全部都係好通風嘅位,所以應該係過敏,有機會係化妝品、染髮劑 ,而我自問大半個月都無化過妝,所以基本可以肯定係染髮劑。後來我whatsapp問返salon當時用邊隻染髮劑,條友即刻已讀不回,之後都無曬聲氣

cls死黑店
開名啦
同埋其實你都抵死,800幾選3項已經伏
你仲要揀368,真係好難想像佢哋用乜嘢料
$368你都夠膽去?
去開 @mandybeforu
lm
Jackychan_stylist: 挑染

有Frd試咗滿意,我就去咗整babylight。

去到無hard sell任何嘢,做挑染同剪髮親自落手,染髮就助手搞,我去係星期六嚟,同時接緊3-4個客,因為客比較多,助手會急住做,我見佢急到咁都有d驚佢hea染,jacky有提佢唔好急。好彩最後出嚟效果係滿意,同ig d圖一樣。book嘅時候有先問價,最後個價都同報價一樣,

見到有留言話揀客做,我同我個frd算比較好彩,有比佢揀中諗住po ig。

總結: 效果滿意,如果整babylight 會再去,但會擔心冇比佢揀中po ig就hea做。

andyu_hair : 淨剪

見上個po 好多人推,就去咗試剪髮,我個髮尾本身係齊輯輯嗰d,所以其實冇咩技術可言,只要唔係幫我剪到過短、剪碎就ok,反而個陰比較重要,我個髮型同張圖一樣(非本人),我有比圖佢睇想剪返咁,佢都剪到同張圖完全一樣,所以之後剪髮都會揾返佢剪。特別一提係個助手洗頭真係好掂,有認真按摩😹。

喺Google Doc見到angus_hair有好評
但係佢係studio_base做
之前有巴打又話studio_base係黑店, 同一班老細轉幾次名,
咁angus_hair即係好唔好
我係天生曲嘅 所以整上直下曲
我把頭髮好厚 不過拉直成個頭嘅過程5分鐘內夾完
好多近髮根嘅頭髮已經唔多直 近髮線個
啲直頭打回原型
我有send過圖俾佢 係要求自然微曲
不過整完出嚟變咗公仔麵 仲要電爛咗
宜家啲頭髮又毛燥又太過曲
望落變咗師奶 個樣好似老咗

5年咁
不過我見佢有好多好評 我諗我只係個別事件

補返圖先
到整嘅
我俾佢睇嘅圖係

整完變咗海格頭

樓主有冇update
而家情況同你差唔多
自己做咗home care幾個月 髮尾個堆都係救唔翻
宜家剪走咗3吋再電 不過髮尾都係偏乾
去Yonchiu整一次真係有啲貴 仲係學生唔係幾負擔到
不過宜家啲頭髮爛到乜咁 都唔敢risk搵其他髮型師 唔知yon係咪真係抵做同埋救得翻咁旱又乾嘅頭髮
見到佢分幾隻cns cnc sns幾隻curve仲有分firm同soft curve 應該點揀

C curve通常都好快直翻 s curve會keep得耐啲
Soft curve都好快玩完 電firm curve 一開始個curve會鬈啲 去到後期就變soft curve
如果抵做啲可以 兩層都電s 或者一層c一層s 再叫佢電firm啲

見巴絲唔止一次推介 hair theorem
想去觀塘店
有冇邊個髮型師推介
有冇人幫襯過hophilipho
我估係講緊studio base啲8百幾既套餐 不過通常個啲套餐冇得指定人做都係伏伏地架喇 整頭髮都係想要個個人既手勢 與其比8百幾蚊 仲有機會加錢搞到千幾二千蚊落樓 咁不如正正經經 試啱一個就跟嗰個髮型師啦
我試過係佢整頭髮 真係完全唔洗等又整到我要既效果
電 焗油 漂 染 單色 都係不同時期試過佢 電既話佢自己落手 染就會同助手兩份做 佢一定會望住個助手整 所以都還好 比到我安心既感覺
我以前既髮型師係你要預遲一粒鐘先會開始同你整
時間方面真係預唔掂
Angus價錢就市價 冇特別平又冇特別貴 髮型師真係好難夾 之後就懶得轉 不過個度啲人係會撩你講野既 除非你洗頭係合埋眼 如果唔係佢啲助手係會同你講野的 Angus 就會同你講野既 所以剪頭髮想完全唔出聲既巴絲可能要有心理準備
想染babylight大家有冇邊個推介?
之前試咗andyu, 價錢服務都正常嘅但感覺唔係好夾
大家有冇其他推介
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞