一人一間幫襯過嘅Salon/髮型師 (3)

1001 回覆
54 Like 4 Dislike
佢個個頭都係一樣樣
啱啱搵咗 @hair.by.terry.leung 電上直下攣 本身諗住喺list 揀個信譽好嘅電 但我睇咗好多圖都冇特別啱心水 然後睇ig廣告覺得terry啲成果圖好靚 見呢度冇人講過佢 咁我同frd抱住試伏心態去
簡單嚟講 terry 真係識電孿 電得靚 唔似呀婆 好肯聽意見 會跟足重要steps 佢有同我商量電咩好 有跟我嘅要求
另外我個frd 啲頭髮唔啱電佢都有提出佢可以做啲咩養好再嚟電 比人感覺佢有為客設想
第二佢剪髮用心唔求其 上軟化膏 過水 上卷 都係佢做 (我之前搵開edgy 個sean 佢除咗剪吹同睇住我比錢外都係助手整)咁夾直同treatment 係助手做 所以都幾驚喜 佢自己都同我講就算幾多人佢都會自己做上卷 我覺得佢有自己嘅執著真係唔係求其嘅 抵讚
電完 我近睇同摸落啲頭髮都冇毛燥 之前整孿比人電到炸晒咁 搞到好有陰影呢次電完望落仲係滑嘅 我自己電過髮8 次去過5間salon 呢次係我電完真係覺得開心同滿意
臨走佢有解答我問髮膜嘅問題 又要我show 一次點卷住吹頭比佢睇 make sure 我係識keep先走
最後呢個係我叫人影 冇p 過 垃圾相機 肉眼睇仲靚d真心推介

c打埋單how much
1100 咋 用paimore 我諗返好似平過我之前去嘅salon
住荃灣,可以出到九龍,有無邊間$200左右淨剪ok
上星期做左
染加漂完就做埋
做完係滑左好多同埋keep色keep得耐左
不過我有轉埋洗頭水護髮素同埋髮尾油都係呢條line
做完個焗油有俾枝home care我
一星期用一次 都應該夠有一個月
有冇panda.hairstylist評價
荃灣西有個幾好
叫@salonumi609
求推薦有做頭皮treatment嘅見list上面好少有推薦做護理嘅

因為你啲頭髮長到嗰個位置呢
要靠吹頭同經常性梳頭去解決
有時就係太懶你哋忽略咗
就好容易會造成啲毛燥同外繞

依加好多youtuber都有教學set內捲
有心學嘅夾多兩夾就得㗎喇.
不過要買啲抗熱嘅product如果唔係會整傷

同埋加上電咗頭髮都要打理
只不過係容易啲處理咁解
目前都無唔需要打理嘅電髮

題外話嘅就係 希望男女都要多啲洗完頭即刻吹乾佢 因為濕嘅狀態好容易黐住啲灰塵 同易入菌 跟住就會搞到好多頭皮同甩頭髮 當然仲有好多因素啦不過就唔講咁多

只要唔好定死一個位吹同埋個距離唔好咁近 就唔會吹傷佢 吹咗髮底嗰啲根先會容易啲歌

同埋要買啲product自己護理下 唔好買完又唔用 我識得有啲客人買完都係一個星期用一兩次
其實咁樣係冇用嘅 始終家居嗰啲只會殘留喺表面一兩日就會流失 啲頭髮冇營養填充 就會好索水 吹極都吹唔乾

利申:salon人 總之好多嘢你唔去打理就會好快冇咗嗰個形態
呢啲師傅好難遇到㗎喇 因為基本上你哋唔會識呢啲嘢 所以就唔會打理個頭
都唔打理個頭好容易就會出現

走嗰陣時就好靚返到屋企自己就處理唔到
有吹頭同冇吹頭嘅分別都好大
可能吸到有熟客咪加價lor
或者佢個心態都唔想做嗰啲幾百蚊幾項嗰啲

好容易會出現技術疲勞 整衰個頭
所以有時就唔好貪平
買mask 會有層膠包住你個頭影響到之後整頭嘅處理

所以直接買home care嘅焗油好過
一定要髮品店買
咁係因為你沖水沖得唔乾淨有泡泡殘留就生頭瘡 你諗下瘡嘅成因係有油積聚同埋污糟
面同埋頭皮其實都係一樣
太乾又唔得太潤又唔得
有咩home care嘅焗油好
k18。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞