一人一間幫襯過嘅Salon/髮型師 (3)

1001 回覆
54 Like 4 Dislike
我有做過 唔知係咪我髮質太差 做完覺得冇乜特別
我見好貴無用真心灰
我試過KK 同B5 焗油一星期唔洗打回原形
你嗡乜春
原本咪短既八神頭
有冇絲打試過搵Edwin li整highlight?
milbon好用?是咪呢隻? ats用過,就真是無咩感覺
如果藥水夠強就可以唔落
5月8日 去Hair_kairos 整直髮
有一個髮型師同一個助手(洗頭仔?), 兩個人幫我整
個助手好唔掂, 佢係第一個我見到 係咁hea洗頭既人
CLS 濕完個頭就算
到第三次洗頭, 直接用高水壓射向一個髮位 好撚痛
我唔講 係咪一直咁做
唔想做 咪唔做囉 搵我黎搞
-
間店都有問題既 請埋啲 唔敬業既人
大佬 我俾咗錢 係正常價位 你俾既服務質素我???
就算間店係黃 咁又點? 唔識洗咪撚做喇
-
下次唔會再去
搵同區其它店整頭
荃灣Hair_kairos 垃圾黃店
佢話黃店都係冇好野丫嗎,黃店唔好咪搵藍店囉。
有冇人用緊?

點解5個月後未搵佢前啲髮質睇落仲差過左上角
整完睇落就好靚靚
但係咪姐係要keep住4個月搵佢大執一次
每次二千都幾那利

before 就自已鳩吹,右邊 after 就 hairdresser styling 到靚一靚,如果之前之後向濕頭髮既情況下都仲算叫有說服力,呢 d 咁既 before after 圖要有幾無知先會信。
I m yon chiu

為免引起爭論,或者由我親自講吧

首先,我想應該是我的對話態度,令到不少人不滿,我為這一點致歉,我總想處理頭髮,而忽略了人的感受,其實我也不想令到人害怕我/討厭我,事後知道嚇親女生,我也心有不忍,但面對困難髮況,我有一份壓力,而不想再分神,各位不好意思,我也不想再嚇親人。

.

有人說電完第二日整唔番,落街吹散,可再找我看看是diy處理的問題還是電不夠鬈,我會針對問題再教diy/或再電過,no charge.

有人說剪得太碎太薄,我是愈來愈喜歡空間感的cutting, 以致見到厚頭髮就想剪輕佢,忽略左"髮根的天生鬈因剪輕而更鬆"和"就算當事人覺得厚也不等於想剪碎", 之後我會確定清楚才去剪輕一個頭,至於已經被剪輕致鬆散,而當事人不滿意的,請聯絡我,我為你處理番拉直髮根,因剪輕而鬆散的頭髮,no charge.

而不能再處理的髮況或閣下已不想再處理的話,請聯絡我全數退費,無功不受祿,幫不到我也不應賺。

.

有人說狂sell hc, 我的概念是,頭髮受損,是蛋白質流失,在salon 做了深層填充,髮質提升,但人工營養還是會隨洗頭次數而漸次流失,最終打回原形,故家中要有持續填充,以for 髮質提升for 將來電髮或維持。我之後還是會照解釋,講完就算,不會多講。

.

有人說見到我用的是 ats , milbon, 我的百子櫃還有tigi , inkarimi, b5,paimore, 003,esaki, golden lock, dearu其實什麼品牌不重要,重要的是按髮況(自夾/熱燙受損,漂染受損,幼髮,粗髮,直後髮,曲後髮,受損程度) 抽取頭髮能夠吸收的元素去施放,每個品牌都有其偏重/獨有的成份,(大細份子,重油脂,輕蛋白,高密度蛋白,半胱胺酸,高濃度cmc), 我是按髮況去抽取複合使用。

.

有人說Hc 來歷/成份不明,我的hc 系統是經驗所得,因為沒有一種修護適合所有髮質,同一樣野,有人用完覺得笠有人覺得岩岩好, 是因為髮況不同。幼髮用輕野,極受損/粗髮用重,熱力受損用重油脂,極受損鎖唔緊物質要先內後外,這是我的基本概念(只代表我個人體會,不敢代表業界) ,所以我會按髮況去混合,我的調配也會隨經驗/新產品而更新,不會永遠一條from, 恕我不會公開。

.
但我忽略了hc 用得太快,(受損髮是空洞海綿,愈傷便吸收得愈多), 我以後會按個別髮況去處理價錢,讓極受損髮可長期有得用。

.

有人說我賣2300 的東西出面見到賣100,我是沒有產品賣2300的,2300應該是電髮價錢。

.

有人說ats shampoo,我的定價已比官綱低,我經由代理供貨,售價並不能偏離官價太多,因為我是需要直接面向代理的。

.

言語上令過你不快的
不好意思
我希望處理好頭髮
但不是每個都處理得好
處理得不好的頭請聯絡我善後/退費。

誠然我是面向群眾的職業
正評負評讓我知道情況
也令一件事情變得立體
別人的反應是自己的一面鏡子
我會因應作出調整

謝謝了

I m yonchiu
好有禮貌
樓上嗰幾位仲乜衝得咁急?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞