澳洲移民 你問我答 (18)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
offshore 訓到7月算啦
一係搵方法入境變onshore
有方法入境都唔洗靠GSM 了
唔該巴打,想問下bachelor唔係讀archi,master係咪一定唔收
到時可能只係比藍絲出境添
我都冇眼睇
問習大大
想問下我個情況係唔係搞唔到485,我11年前係澳洲讀commerce major in finance,之前13年返左香港做金融行業既野。年幾前返黎讀master of data science,但係graduate certificate 加master個課程長度都只係得1.5年。485個skilled list又好似同我讀個d無關,有冇其他辦法
我個master係啱啱完,只係我個bachelor 係11年之前申請,而且2個都好似唔係個list相關
搵人請
依家係香港開緊工
2年讀書要求可以加埋你11年前讀完戈個bachelor degree,再加埋你個grad dip + master應該夠2年。

問題係由於你係行Graduate Stream,你要用一個係MLTSSL上既occupation去搞,根據移民局既建議data scientist應該行 ANZSCO 224999 in which 唔係MLTSSL上。
https://immi.homeaffairs.gov.au/what-we-do/skilled-migration-program/skilled-visa-newsletters/september-2019

所以如果你無其他情況,例如工作經驗,的話,我會建議你讀多個IT相關master,以你咁既情況應該可以攞一半credit。
唔該哂,我有問過呢邊個agent佢直接叫我讀2年既it master,佢話data science 同it 未必連得上,我覺得佢有d水我feel,因為我個degree有好多courses it個邊可以讀。想問一下如果我讀多1。5年it master但做半年既credit transfer,可唔可以用呢1年加之前個1.5年去做it方面既職業評估
如果學校approve 你讀既Data Sceince 可以 credit transfer 到 MIT 的話,一般黎講ACS做評估時都可以accept。
由我巴 想問下假設我個degree讀四年 而我今年year1 咁我可唔可以喺讀到year3嘅時候apply 485visa 因為我覺得讀完個degree先apply 485visa 再等五年 咁嘅話要等好耐
485好似要有completion letter 個d去證明你完左個course 先申請得
直頭係
Thx
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞