澳洲移民 你問我答 (18)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
伏已中
本來3月1開學,俾晒留位費
依家突然好唔樂觀
女朋友無BNO
自己畢業過晒期無得用加拿大plan
天意弄人
由我巴想問下
小弟今年30,香港degree, building construction, 做左6年building engineer, PTE有65,諗住申請491去TAS/SA 想問機會大唔大?
我唔會睇到咁灰,我同由巴一樣,覺得會係類似nz 189嘅做法
望就咁望啦
中醫撚拎唔拎到工作簽證同永居?
有冇需求
咁的確佢係有權喺現有簽證入面加stream ,亦符合佢所講嘅優惠而唔需要達到某啲要求
咁要睇你咩洲,讀咩,讀幾耐,幾多歲,肯唔肯做義工 pt 儲 local experience ,中唔中list

每樣都影響你嘅機會
我覺得會比 nz 189 稍難 但肯定比其他人189 190 易
點都有 skills assessment 㗎啦
全球救生艇|澳洲莫里森:港人永居須擁「適當技能」 「從未說過為港人專設新簽證」
https://hk.appledaily.com/international/20210212/XGGYACDNKJEVVJLELWCMXLIFB4/
from 蘋果
有關港人申請永居簽證,新任移民局長霍克(Alex Hawke)的發言人回應稱,合資格港人在5年臨時簽證有效期尾聲,將可申請一款「現有簽證」,但毋須符合一般人申請該簽證的所有條件,只需符合「經調整的資格條件」。發言人表示,有關細節仍在制訂當中,拒絕公開所有條件,只重申包括通過一般健康、品格和安全審查。
等由巴答 不過個人覺得機會低囉
我9估中醫唔會 on list 掛
難d,但係我做過一個大陸人學生簽證過黎讀master然後經local中醫診所擔保做 Acupuncturist。IELTS 4個7,可以轉到呢邊中醫註冊。
呢兩個州依家同可見既將來都唔會擔offshore non critical occupations
西澳應該認真飽和?考慮下畢業後搬過黎VIC or SA。武肺前做過幾個WA移過黎VIC既OT搞VIC 190超快。
至少係一條有人成功過既路。
OK啊,畢竟廚依家係critical occupation
所以我話類似,可能比nz多少少
咁想問下 我都有考慮過去SA/TAS讀個兩年既master, e.g construction management, 再申請491會唔會大機會?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞