澳洲移民 你問我答 (18)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
咁係要對自己有番D信心先得既。
想問普遍國內既人對香港2+5visa有咩睇法?歡唔歡迎香港人?
基本上無咩反對聲音,反正香港人比起上黎都唔多,加上澳洲本身難民都收唔少戈邊noise仲多啦。

另外就係有冇風聲幾時會開關比international students? (especially QLD) 好似聽過傳要打左針先比入境..
無。依家所有入境都要有negative test result先,所以以後要有vaccination evidence先比入境都唔出奇。
其一啦,另外就係競爭比較大。
申請州擔保 同 搞職業評估係兩回事。西澳唔擔保motor mechanic唔等於唔可以係西澳讀整車同搞職業評估。
主要想問未來比人remove嘅機會大唔大
不大,最多都只會從MLTSSL移到STSOL。

如果行189嘅話 分數洗唔洗好高
依家189唔係priority occupations都唔使考慮架啦。
收到曬 唔該
由我巴 有無收到咩風?
每年年初都係visa 改例既時候
新既咩香港人簽證對457 482,好似無咩用
只對留學生比較有用,工作簽 本身都三年搞掂,你俾多5年,即是要受多5年,其實仲差左,有無人有其他睇法?
482 visa holder here
extend左visa, 都唔知公司肯唔肯未到期就擔保186
五年後occupation delist左就仆街
都係要等公佈,就係因為咁所以應該唔洗計分,要既一直畢左業但唔係移民課/482既咪死曬,唔make sense
個人覺得呢個幾好
https://lih.kg/2353556
但就算唔洗你計分都伏伏地啦,佢個5年係由上年7月先開始計,呢5年,點知間公司仲存唔存在,而且呢5年都仲要同一個老闆,好多暗湧
482係要博呢樣
唔該曬絲打同由我巴
僱主擔保個不穩定性的確係大好多,如果你自己可以最好轉skilled visa吧,尤其是可以睇下州擔保。
如果係大公司做既擔保的話其實影響不大既。
Nope.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞