澳洲移民 你問我答 (18)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
我估你地應該無follow開個occupation list,其實咁多年要一個occupation removed from list真係好罕有。
當然,as I said 其實好少可會有一個occupation removed from list entirely,最多只係move between MLTSSL/STSOL/ROL.
咩叫 gat statement
正路,咁樣先唔會同原有技術移民政策有太大衝突 (即係盡量將新移民往regional推過去settle先)。
澳洲搵到工都幫唔到幾多
睇人係邊個州。
Get
因為年紀關係冇可能會搵到相關工作
點解會咁覺得?
Yes.
咁搞讀degree以下既人咪死硬? 唔太肯定
Why?

TAFE既行GW Stream其實同PSW Stream一樣,只不過對讀既科要求比較高 (必須MLTSSL上,例如 cookery / motor mechanic / carpentry),實習完畢業就可以攞485 provisional skills assessment,再做1年full-time就可以full skilled assessment.
Well 咁畢業前後稍微都要plan一下,唔好話過黎讀個MBA然後畢業走去整車的話都ok。
你真係咁想去Canada的話,可以依家即刻withdraw application都應該會有full refund。
我覺得其實政府都會考慮時間因素,如果唔係意義不大之餘仲會落個唔好既名聲。所以唔會set太多variables,所以先會話是但有個skills assessment就夠。
GTE (Genuine Temporary Entry) Criteria
PhD出黎做research應該計個list咩類型
由巴你認為master幼教讀完仲大唔大機會移到係未來幾年。
(nurse)知唔知澳洲睇唔睇香港prcc
其實過唔到GTE嘅個案多唔多?通常係衰咩野?

如果本身BSc Computer Science, 之後讀MSc Maths(爛grade), 而家去讀MSc IT,過唔到GTE機會大唔大?

同埋要預開學前幾耐申請好呢?唔該巴打
我讀it,唔係話冇可能搵到,係機會微d,加埋master變online learning連搵當地pt儲當地工作經驗機會都冇,感覺仲諗澳洲移民好哂氣
冇咗啦 而家 LMIA (好少公司搞,通常係買工,犯法) 都係加50分
PNP 就真係加600 分,但係要滿足埋其他要求
越多人嘅省就越高要求,安省直頭 close 咗唔少 stream
咁Tas/WA有job offer都可以即刻搞491,不過係有occupation限制,唔係求其有個cleaner既job offer就可以搞。
依家照咁推理返,其實可能真係澳洲既政策針對既人群的確相對窄D,所以如果真係覺得自己唔適合的話真係唔好夾硬黎。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞