澳洲移民 你問我答 (18)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
大學自己俾錢同政府申請,而且佢嗰到地方大,人口少,大把地方隔離
最近發現登記喺車牌個名
好似Chan Tai Man 咁
比人分開咗tai 係first name
Man係middle name

Medicare又tai man 成個係first name

會唔會有問題
使唔使改
有咩好股票值得長渣
Afterpay?
突破盲腸 錢呀
Interstate入得阿 黎自hotspots要隔離咋嘛好似?
想搵幾隻可以長線渣穩定升既
但真心唔熟澳洲市場
點解要買澳洲股
香港 美國 好似仲好
搞緊投資移民
想到時選擇果陣有少少基本資訊
自己都有上網睇,不過想知連登仔有咩諗法
去加拿大了
你好由我巴,小弟而家係Sydney讀緊Master,6月畢業之後就會申請485。想問:

1. 如果我想帶埋女朋友(佢係澳洲留學生,但唔係香港人)申請485,係唔係可以用de facto spouse途徑申請?(我地係澳洲同居左一年以上)

2. 如果唔得,而我女朋友另外申請普通485(2 years), 兩年之後佢visa expire, 係唔係都可以用de fecto spouse納入我個485度?(assume我地一路都同居)

3. 仲有就係你建唔建議485自己apply? 定還是搵agent會比較好?(主要都係因為我唔太清楚apply de facto有咩額外資料要準備)

麻煩晒你!
Lm
終於有消息喇 offshore申請唔到190 491
雖然都預左
整好skill assessment 都得物無所用
我覺得窄窄地
請問我可以OFFSHORE申請190, 但我另一個PLAN是計劃到澳洲留學 嘗試畢業港人485VISA, 而讀書同一時間 OHSHORE 遞189/190?
可以咁重複申請189/190嗎??
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞