澳洲移民 你問我答 (18)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
最尾出黎的方案原來係要計埋分的189
係移民澳洲的世界無野係永遠
咁地球都唔係永遠嘅

會唔會連呢個都跪
留5年得個桔都幾慘
會計十幾年前D移民post一路話會cut,
cut到而家都仲on list
有BNO但喺澳洲讀緊書嗰班就仲有路走,再唔係去加拿大都仲得
會計cut嘅話,CA/CPA同PY學校會冇咗好多收入
唔cut 但係要超過100分,咪同cut左差唔多
但Oz移民果種變法唔係一般的變,7月果時表達的pathway to pr 同sm而家講的都幾唔同
https://minister.homeaffairs.gov.au/alantudge/Pages/abc-insiders-12072020.aspx

At the end of the day, 澳洲又無責任一定要收香港人的,而佢之前講的野又唔係白字黑字的法律; 只是想去澳洲的人要諗定plan b plan c, 唔好太大安旨意
碌柒啦 依家佢反口窩
engineering都收到90, 95分啦,
IT同會計都無invitation
加拿大個計畫2年就過期
澳洲成日變 唔意外
其實同我一開始既預計差唔多,肯定唔會只係體格同行為審核就pr咁簡單,咁簡單肯定有反對聲音。我當時估一係年收入有要求 (>54000),一係需要有個職業評估 skills assessment (or why not both),行既就係189既其中一個stream。

我speculate應該係總之係skilled occupation list上 (即係MLTSSL/STSOL/ROL) 上既都可以,即係有d occupations需要畢業後一年相關工作經驗。
Ching根據你目前嘅見解 你估會唔會好似正常程序咁計分
個人認為唔會計分。
唉 搞緊student visa la
屌希望佢唔好批
我就可以拎返deposit 去加拿大
放心,一定批,啲大學等錢用
定過閪啦 9成9批
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞