澳洲移民 你問我答 (18)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
Nursing Diploma讀完出黎只能做Enrolled Nurse,而EN唔係MLTSSL上,所以讀完申請唔到485。
唔好以為換個方法問我就答到你,總之搵工情況唔清楚。
如果我讀Tafe 的一年課程補埋淨低果幾個月得唔得? 定係一定要Master. 因為我本身大學Degree 個課程夠2年以上, 只是Exempt 咗Credit , 變相最後只讀咗9 ~10 個月
想問下護士 得70分 offshore申請 係咪都無咩機會
如果用working visa去當地再申請189/190係咪可行啲
定係哩啲時間都唔會有working visa批
Working visa ?

即係邊隻
如果係post-study work stream, 又得唔得?
想問下有冇人知學生續簽是咪一定要寫GTE?
之前見過有報導 講城市規劃師只請 PR 同 Citizen , 因為係under 政府
所以好大機會做唔番本行
482 visa
最緊要你搵到 employer sponsor 你就得

搵到唔介意嘅上嚟報下喜
但係篇文搵唔番
https://hk.appledaily.com/international/20200908/QA7P72TQ6VGFXDHCPTWJOTCRLU/
阿天的目標是未來可獲得澳洲永居,在找工作上,他不介意從事城市規劃以外的工作,「因為在這段時間都很難找到城市規劃的工作,而這行業很多時都受聘於政府,故申請者須是澳洲公民」,他說即使這行業被列入指定職業清單,但事實上很多時要有公民身份才找到工作。他聽說即使有人獲得推薦,也因為並非澳洲公民而受到限制,而且競爭十分激烈,「為甚麼不請一個本地人,英文一定沒有問題,而是去找你,這是很多國際學生輸蝕的地方」。
有D人可以就算有link都睇唔明 / 懶得睇。

Diploma / Advanced Diploma 唔合資格申請post-study work stream 485 visa,PSW要bachelor以上graduate先可以申請。
有澳洲本地僱主願意擔保你先算啦。
是的。
大把onshore RN高分過你
唔可以,申請前一個qualification要係bachelor以上先可以。
Thank you. 我會自己研究下
巴打,請問你覺得 RN onshore visa189 ,90分而家咩環境? 而家變左一季一次invitation ,1月好似無乜RN 下一次係咪四月?
見到上面有人講EOI會過期,請問details 係點?
你onshore? 190唔係鬥高分
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞