澳洲移民 你問我答 (18)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
無分別,都係話想縮沙
嗱,係咪縮唔知,因為紐西蘭人嘅特別pr都係現有簽證嘅一種但又唔洗符合某啲條件
咁開一個HK189唔算係新簽證?
係現有189簽證條件下面加幾句,憑香港護照申請不需計分就最好
nz 依家係444 住夠5年+收入達標就得
hk 可以係485 住夠5年+positive skill assessment + 收入達標 都可以算係佢所講『現有簽證入面又唔洗符合某啲條件』呢句
Kiwi Stream 係唔洗做skill assessment,只要符合收入要求同過到體檢品格要求就得
但SM咁講似乎香港人都要係on shortage skill list
Scomo講到好似叫番485班人完左485要跟番189 190
而Hawk就好似講到485之後可以唔洗「符合全部條件」,只需符合「經調整後的資格條件」
兩個講野好似都有d出入
咁都係多一樣, 點可能俾你9 hea 5年就俾PR 你, 佢又唔係英國
189 都有2條stream, 有一條係唔洗符合全部資格
係咪即係NZ stream?
唉原本諗住下年去澳洲讀 依家都唔知點搞好
不過澳洲又唔係英國,對香港冇歷史責任,就算反口唔俾都合理
係的,不過同佢7月果時講的又有d出入,果時佢表達到好似kiwi stream / TR咁

同埋2年 Master + 5 年485都7年,7年前on list的唔等於7年後重係
如果諗住比一百幾去讀書的就要計劃清楚了
係, 所以如果佢話開hk stream 189, 一樣係 『現有visa 但唔需要符合所有條件』

嚟唔嚟自己諗, 唔嚟就去英國/加拿大囉
有啲嘢永遠都on list...... 自己諗吓
早D諗清楚去邊啦
會計
末必, 啲仆街學店亂咁開科加學位,原本optometrist 都大需求,哩幾年無lala多咗3間大學開,攪到開始話飽和
咁牙科一樣係咁.....咁驚嘅咪唔好嚟囉,或者讀完491 都得
聽佢講 睇黎真係單純加5年同3年, 睇5年同3年既長度應該真係中途轉軚。 見紐西蘭跪左 加埋拜登.
好似除咗nursing,其他科包括medicine都有哩個問題
其實全部都係 只係愈易讀既愈易飽和
其實health 有關嘅嘢,市區shortage 不嬲都唔明顯, 係鄉下地區先有shortage問題...
唔覺,medicine/dental/optometry/engineering全部都唔易讀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞