澳洲移民 你問我答 (18)

1001 回覆
23 Like 2 Dislike
之前喺syd讀咗
想問下由我巴
假如攞左nsw 491/SA 190
但係同個住Sydney CBD既citizen 同居左
呢個情況應該點處理
如果而家過去讀bachelor嘅stat同finance grad完拎485之後會唔會好難match到個skill occupation list
由我巴想問下 申請491 用 133112 Project Builder得唔得? 因為呢個工種係on ROL list 而唔係MLTSSL, 但係491指既 skilled occupation list 好似無講明一定要MLTSSL? 🙏🏻
巴打 介唔介意分享多啲關於py
想知係點玩法
當係讀多一年書?定好似返工咁?
使唔使成續夠好先考到入去?
PY即係叫一星期一日去啲college到上堂,9-5咁,學啲workplace soft skills之類嗰啲,要交assignment但好簡單

上堂上7個月到,另外3個月係internship,你會計就做會計intern, IT就做IT intern,返intern要填logbook寫你每日做返intern 做咗啲咩

缺點係PY好貴,上堂時間長,證書都要完成晒上堂+intern先可以攞
491 你指行邊個stream先?Family sponsored就肯定唔可以因為只接受MLTSSL上既occupations,State nomination的話就要睇埋該州接唔接受呢個133112 (以我所知係無既)。
Stat有 Statistician,Finance都有幾個例如 broker / dealer / investment advicer etc,但係以上前提都係你要搵到相關工作做最少1年先可以 pass skills assessment。
咩叫點處理,咁你想點先?
只係speculation。
想問491/190/港人計劃嚟講 MASTER會唔會比TAFE有優勢?
唔會,但係讀master會多D選擇。

另外 而家要報nursing master係咪最快2022 sem 1 先有位?
唔係,你唔介意remote learning的話今年7月都仲可以入學。

而家29歲咗三個月了 建唔建議等?
等咩?

之前好似nursing喺好多個洲都打橫行咁滯? 而家呢?仲建唔建議?
RN又唔係蟹點解可以打橫行?其實只要offshore都唔容易搞,全澳洲暫時只有Tas可以考慮offshore RN,或者189等運到。

對OT/PHYSIO有 但冇背景 建唔建議讀monash個short course然後報OT/PHYSIO MASTER? 但係咪最快要7月個SEM?
如果真係有心 (又有能力),其實我會建議入bachelor讀,咁樣讀出黎底子會好D。Otherwise要rush的話master都可以。

但最推介嗰幾科你又冇講佢 其實呢科你自己點睇?
唔熟呢行所以我只係單單從移民角度去推薦番有咁樣一條路。
1. 大概3-6個月,可否入境就depends on你係咩occupation。

2. 按你咁describe應該唔可以計夠5年。
唔該
因為簽證有要求要居住係指定地方
應該讀呢舊嘢主要係 for 移民?
睇落內容

讀係為加5分

但喺regional行190 491未必需要讀
係 hea鳩到仆街 純粹係呃錢去拎呢5分
巴打覺得呢兩個方面嘅工作需求大唔大?
咁你自己諗下啦
491 既話 如果到時APPLY PR 實問你拎證據有住係regional area
一係你就用真愛移民
讀完py先過到職評right?
唔係要用嚟攞職評咩?
定係做一年相關工作都攞到?
master多啲選擇你指課程定行到嘅pathway?

nursing係咪一定要4條7先收? 考咗四次 除咗speaking 其餘8晒 kick撚住 好灰 有冇機學校照畀我過?

等嘅意思係呢個sem讀定再等下個sem 因為怕最後爭幾個月 扣咗5分年齡分

nursing屈機嗰度我指喺澳洲讀完nursing嘅人
係咪咁多個專業嚟講 算係好大優勢? 如果淨係同IT JD OT PT比呢?

冇錢冇時間bachelor了 想master算
睇咩科 會計既話唔洗 4個7加會計畢業就過到

工程同it唔知
1 課程。
2 唔一定,有D學校有提供語言過渡過程,差少少可以上幾個禮拜語言班搭救。
3 有可能,唔知你生日幾號。
4 按依家情況黎睇,的確係RN容易申請好多,但係等疫情之後就唔同講法了。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞