【連登 商業電台 光明頂 討論區(二十六)】

5001 回覆
28 Like 5 Dislike
佢唔開心就會攪死你㗎啦
鬼佬比人撚又係DNA問題 係有份大愛既心係到
加上勁多都係為錢出賣國家
六國論譯做英文比班鬼老睇啦
如果係善意批評,都有得講,但之後變咗惡意嘅批鬥
DNA根深蒂固嗰種批鬥,鬥激,真係冇得救。
我覺得叫人唔好鬥黃係啱
但係話黃色經濟圈唔識統戰做大個餅真係好撚on9
佢以前都識講國貨公司咪即係當年嘅經濟圈
咁共產黨咁叻統戰,做咩唔賣吓外國嘢做大個餅?

今晚真係聽得好唔忿氣 我打從心底希望佢淆底講吓啲嘢補鑊
教主19就係講得太真先係咁俾黃衛兵狂屌
理由好撚簡單佢哋駁唔到
係,如果creepy joe及其背後利益集團登左大位咁真係等天收/打救
但係中共就係驚到要搞臨立會
又要國安法大搜捕嘛
無三腳凳呀
根本唔會發生
熱血蓋過一切,果陣己經停唔到
係咪要講<=35先得
今集comment嘅內容,聽得出才子開始 熬底。
仲專登emphasize未去過前線,又唔同意黃色經濟圈etc.
十九穩中求時勢變

可是推動海流的係後生

送頭定就義各有各睇

我都係個句:因果定律大旋渦

可有局外之人

至於泛民尼、種善因得善果、好事黎

物極而必反、雖死而袖生

法如是、治如是。

找數人人有份
其實現實係香港民主運動任何一條路線都係極其困難,全部都係成功率極低同一定會有嚴重代價
無論你用咩方法都一定先係面對各種失敗同挫折,而且好長時間內都唔會有咩實際收穫,只可以靠信念堅持
所以基本上你做咩,由結果論黎講都一定係失敗同一定有十萬九千樣野可能批評
但係批評者都唔會講得出有一套更好嘅alternative,因為實際上唔存在有邊一種路線係明顯比較「可行」
唔同意黃圈就淆底
社會運動就係咁 一定會情緒躁動不安
如果嗰個moment仲權衡利弊呢樣會唔會踩線嗰樣會唔會出事 咁嗰個人本身就唔會瞓身落場運動
仲有 保持頭腦清醒
成班友唔撚明19屌你地做錯乜野,35+1 個政『鋼』到可唔可以用其他用語代替
黃圈最大問題係自己內亂先輸
加上香港人又係ON9 食親都係名氣店+自己D質素又係參差
其他實行上都OK 係吸淺藍個到有D難搞
https://www.facebook.com/shensimon/posts/3064023730298423
沈旭暉篇文一早講明 唔一定成功
等中共撕晒塊面

(2)北京會否接受,則視乎「香港市民根據官方制度選贏也要反檯」 的代價,也就是其他戰線的壓力,包括(a)國際制裁;(b)街頭抗爭可能急速升溫;(c)催生獲民意授權而難產的平衡政府;(d)集體移民和撤資。A+B+C+D,都是不會自然出現的,但假如是通過北京破壞自己設計、已先天不公的制度,卻是製造了後天土壤。北京兩害相權,選擇非理性的反檯機會不應超過50%;假如真的有了非理性決定,那是de facto certify一國兩制,對香港人而言,也是一個解脫。
===========================
戴耀廷:

/民主派爭取「35+」就是利用《基本法》條文所容得下的合理空間去制約特首。如當權者任意扭曲法律條文,以此來取消民主派參選人的參選資格、押後選舉,甚至大舉搜捕支持35+的民主派人士,就可徹底撕破中共與特區政權的「畫皮」,或迫使它們自揭「畫皮」,露出喪屍本相,再難用「法律與秩序」來騙取統治正當性,使威權要付出更大的代價,讓專制統治苟延殘喘。/

https://m.mingpao.com/pns/%E8%A7%80%E9%BB%9E/article/20200730/s00012/1596047532942/%E6%88%B4%E8%80%80%E5%BB%B7-%E6%92%95%E7%A0%B4%E9%A6%99%E6%B8%AF%E5%A8%81%E6%AC%8A%E7%9A%84%E6%B3%95%E5%BE%8B%E3%80%8C%E7%95%AB%E7%9A%AE%E3%80%8D
窮人梗係想攬炒啦
諗住有得洗牌吖嘛
聽光明頂都可以logic fail真係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞